Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

261 protester imod højere byggeri

Byggeprojektet Ripple Residence i Helsinkigade har søgt om at øge byggehøjden med 2,7 meter visse steder på taget, af hensyn til tekniske installationer. Københavns Kommune har sendt ansøgningen i offentlig høring, hvor der blev indsendt 261 protester over ansøgningen.

På Helsinkigade 5-11 er Nrep gået i gang med at opføre boligprojektet Ripple Residences. Allerede i februar måned søgte Nrep om dispensation til at bygningshøjden inkl. teknikområde på tag kan overstige 20 meter, som er den fastlagte højde i lokalplanen.

Teknik- og Miljøforvaltningen valgte at sende ansøgningen i en offentlig høring, som sluttede 27. september. 

Blandt de 261 høringssvar kan Nordhavn Avis ikke finde et eneste, som støtter ansøgningen om højere byggeri. Tværtimod vender alle sig kraftigt imod ideen:

“Som ejer af en lejlighed på kronløbsøen ønsker vi at udtrykke vores frustration og indsigelse mod at der gives dispensation,” skriver Emma Egelund.

“Lokalplanen skal respekteres. Nordhavns popularitet er især bundet op omkring det udeliv som er skabt på de åbne pladser med lys og luft. En dispensation vil betyde at Kronløbsøen vil blive badet i skygge og til hvilken fordel?” skriver Kenn Milo.

“En dispensation vil gå ud over beboerne på Kronløbsøen, der bliver mindre lys og sol og lejlighedernes værdi forringes. Solstudiet som NREP har lavet er direkte pinligt med adskillige mangler og fejl som flere andre også påpeger,” skriver Olivia Thomsen.

Soldiagrammet viser Ripple Residence samt Stubkaj og Vandlommerummet. De røde felter viser den skyggevirkning som de ansøgte teknikbygninger vil give. Denne illustration viser virkningen 21. marts kl. 16.00. (Nrep/henning larsen architects)

Synlig teknik samles i fire områder

Nrep oplyser i ansøgningen at man vil trække afskærmningen omkring teknikken tilbage fra murkronen, så byggehøjden ikke øges mod gaden.

“Ved udformningen af bygningen bliver al synlig teknik samlet i fire områder på bygningens hjørner, som er afskærmet i overensstemmelse med myndighedernes krav. Teknik ud over det, som findes i de fire afskærmede områder er integreret i bygnings skrå tagprofiler, og følger herved lokalplanens intention om at indarbejde tekniske installationer i bygningens volumen. Hvor der er indarbejdet teknik i tagprofilet, overskrider disse enkelte steder den fastsatte bygningshøjde, således den samlede bygningshøjde inkl. teknik vil være 22,7 meter,” står der i ansøgningen.

Nye soldiagrammer

Dispensationsansøgningen kom først i naboorientering og høring et halvt år efter at ansøgningen blev indsendt. I høringsmaterialet vedlagde Teknik- og Miljøforvaltningen nogle sol- og skyggediagrammer, som skulle vise hvordan det forhøjede byggeri kaster skygge på forskellige årstider og tider på dagen.

Men diagrammerne i hørringsmaterialet viste kun sol- og skyggevirkningen i gårdrummene, og efterfølgende er soldiagrammer, der viser påvirkningen i lommevandsrummet, blevet tilføjet som bilag på høringsportalen. 

“Begge diagrammer viser, hvordan skyggen falder på to forskellige områder. Det seneste materiale viser, at teknikken på taget ikke kaster mere skygge i lommevandsrummet end den planlagte bygning i lokalplanen. Dette skyldes, at den forhøjede del af byggeriet er trukket tilbage fra facaden, så skyggen fra teknikområdet falder på bygningen selv. Dispensationsansøgningen har derfor ingen indvirkning på badezonen,” siger Nicole van der Star, udvikler hos Nrep.

Soldiagrammet viser Ripple Residence samt Stubkaj og Vandlommerummet. De røde felter viser den skyggevirkning som de ansøgte teknikbygninger vil give. Denne illustration viser virkningen og 21. juni kl. 18.00. (Nrep/henning larsen architects)

Sol i marts eller i juni?

Men beboerne lader ikke til at være imponerede over de nye diagrammer. Flere klager over at de ikke viser skyggevirkningerne om aftenen og i vinterhalvåret:

“Dermed er det opdaterede solstudie lige så ubrugeligt som det første solstudie vedlagt Dispensationsansøgningen, da Dispensationsansøger ikke har forstået, at deres bygning er vestvendt, hvorfor det er om aftenen samt årstiderne, hvor solen ikke står højest på himlen (sensommer, efterår, vinter, osv.) der er relevant. Selvfølgelig har det ikke effekt på sommersolhverv, hvor dagen varer mere end 17 timer,” skriver f.eks. bestyrelsen i Ejerforeningen Kronløbsøen.

Hos Nrep understreger Nicole van der Star, at de nye soldiagrammer er udarbejdet i overensstemmelse med de tidspunkter og årstider, som fremgår af lokalplanens soldiagrammer, og at de derfor er sammenlignelige. Nrep har leveret de diagrammer, kommunen efterspurgte.

“Og de nye soldiagrammer viser, at der kun i marts måned vil blive kastet en lille skygge ud i vandet ved Vandlommerummet. I juni måned vil der ingen skygge være. Ansøgningen får ingen konsekvens for de badende ved den kommende badezone,” siger hun.

Må lave projekt helt om

Nrep synes, at de har overholdt alle spilleregler i forhold til lokalplanprocessen

“Vi har afholdt dialogmøder med Teknik- og Miljøforvaltningen i halvandet år, og søgte allerede om byggetilladelse i februar måned. Løsningen om teknik på tag har været afstemt fra start,” siger Nicole van der Star.

I flere høringssvar mener klagerne, at Nrep vil bygge så højt som overhovedet muligt for at ‘profitmaksimere’. Men det afviser Nrep. Til gengæld kan resultatet blive, at teknikken på Ripple Residence skal omprojekteres.

“Vi har købt en byggeret på grundene, og vi bygger det volumen, som er fastsat i byggeretten. Vi er bl.a. gået ned i byggehøjde fra seks til tre etager i visse dele af projektet for at skabe spring i højden, som vi mener har en arkitektonisk kvalitet,” siger Nicole van der Star.

Det springende punkt

Det er op til Teknik- og Miljøforvaltningen at vurdere, om der er kommet så mange og vægtige argumenter imod ansøgningen, at den skal en tur forbi politikerne i Teknik- og Miljøudvalget.
Her sidder blandt andet Marcus Vesterager (S):
“Jeg kender ikke den konkrete sag endnu, men den slags dispensationsansøgninger er ret normale, og bliver normalt godkendt,” siger Marcus Vesterager.
“Det springende punkt her er, om byggeriet inklusive teknikbygninger i forvejen er godkendt til at være over 20 meter visse steder. Eller om der søges om at bygge på et helt fladt tag. Altså om forhøjelsen er lille eller stor. Nu vil jeg dykke lidt mere ned i sagen, men lige nu kan jeg ikke vurdere, om det bliver en administrativ eller en politisk afgørelse, det ender med,” siger han til Nordhavn Avis.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve
Close

Translate »