30. august 2023 åbner Københavns Kommunefor borgerdrevne forslag. Alle med bopæl i Danmark, som er fyldt 15 år, kan stille forslag. 5.000 stemmer sender forslaget til behandling i fagudvalgene og til afstemning i Københavns Borgerrepræsentation.
Opnår forslaget mindst 5.000 stemmer, sendes det til behandling i den relevante fagforvaltning, som udarbejder en indstilling til det pågældende fagudvalg. Fagudvalget beslutter herefter en anbefaling over for Borgerrepræsentationen, som Borgerrepræsentationen behandler på førstkommende møde.
Københavnerforslag er et nyt initiativ, der ligger i forlængelse af kommunens øvrige nye indsatser i form af Åbent Rådhus, Københavnertinget og lokale københavnersamlinger. Københavnerforslag lanceres på hjemmesiden kobenhavntaler.kk.dk.
Forslag kan både stilles af en enkeltperson og af en enkeltperson som repræsentant for en forening, organisation eller lign. Et københavnerforslag bliver politisk behandlet, hvis det får opbakning fra mindst 5.000 københavnere inden for 180 dage.
Omkring en tredjedel af landets kommuner har indført en ordning for borgerforslag. Her sendes forslagene direkte til behandling i byrådet. Københavns Kommune følger Folketingets model, hvor borgerforslaget først behandles i et udvalg, inden det sendes til afstemning i Folketinget.
“Vi skal udvikle byen sammen. Det bliver nu langt nemmere med Københavnerforslag, hvor vi giver københavnerne en unik mulighed for at forandre deres by og komme til orde med sit forslag i Borgerrepræsentationen,” udtaler overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).