Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

A Bigger Splash: Rock’n roll stjernen der blev stum

film‘A Bigger Splash’ er en interessant film med nogle utroligt nærværende dialoger, der gør karakterne troværdige på trods af deres ellers utilgængelige livsstil. Det vidner om et stærkt manuskript, men det er også Tilda Swintons fortjeneste

4stjernerA Bigger Splash. Instruktion: Luca Guadagnino. Medvirkende: Tilda Swinton, Rapph Fieness, Matthias Schoenaerts, Dakota Johnson m.fl. Varighed: 124 min. Premiere: 17. marts.

Den amerikanske rockstjerne Marianne Lane (Tilda Swinton), har passeret sin storhedstid. Selv om hun er på ferie på den tyndt befolkede vulkanø Pantelleria, bliver hun stadig genkendt af de lokale beboere. Sammen med sin partner Paul de Smedt (Matthias Schoenaerts), forsøger hun at komme sig over en operation, der har efterladt hende ude af stand til at bruge sin stemme.

Midt i den naturskønne idyl, hvor Paul og Marianne lever et roligt og uforstyrret liv, får hun pludselig et opkald fra sin gamle producer og flamme, Harry Hawkes (Ralph Fiennes). Ud af det blå ankommer Harry og hans datter Penelope Lanier (Dakota Johnson) til øen. Harrys anmassende og overlagt provokerende attitude skurrer imod parrets stille ferie, men vidner også om en fortid i Mariannes liv præget af fandenivoldskhed, fester og letsindighed. Det viser sig, at Harry stadig er forelsket i Marianne, og føler, at hun har glemt sine rødder, i sit stille, bekvemmelige liv med Paul. Samtidig forsøger Paul at komme sig over sine egne dæmoner, og holde sig fra den flirtende og perplekse teenagedatter, Penelope.

‘A Bigger Splash’ er, på trods af sine farverige karakterer, et spinkelt drama næsten på linie med 1920ernes tyske kammerspielfilm, hvor kompliceret scenografi erstattes af et fokus på karakterernes indre psykologi. På trods af filmens underskønne store landskaber, føles mange scener klaustrofobiske i lyset af Mariannes stumme kamp mellem fortid og nutid.

Som aldrende rockstjerne repræsenterer Marianne bindeledet mellem datidens revolutionære ånd med rock n’ roll, stoffer og fri sex. Nu står hun tilbage med et liv af penge, god vin og varme himmelstrøg i den øvre middelklasse. Instruktøren Luca Guadagnino forsøger at dissekere nutidens konservatisme, der har indfundet sig efter forrige århundredes rock n’ roll. Eksperimenterne med stoffer og den frie seksualitet er blevet erstattet af friværdi, effektivisering og et ønske om ungdommens hastige professionalisering. Fanget i mellem de to verdener, er både Marianne og Harry i færd med at forhandle, hvordan de passer ind i et anderledes samfund og en tilværelse, der sjældent er kunstnere forundt.

‘A Bigger Splash’ er en interessant film med nogle utroligt nærværende dialoger, der gør karakterne troværdige på trods af deres ellers utilgængelige livsstil. Det vidner om et stærkt manuskript, men det er også Tilda Swintons fortjeneste. Hendes skuespil er som altid på højeste niveau – og det på trods af at hun spiller en distanceret og næsten stum person. I stedet må hendes øjne, hænder og ansigtsudtryk kommunikere for hende.

På den modsatte ende af følelsesregisteret spiller Ralph Fiennes overbevisende som den sprudlende, jappende englænder, der fester for at glemme sine problemer. De stærke karakterer mangler måske lidt flere detaljer omkring deres indbyrdes forhold og fortid. Til tider er filmen så engageret i karakterernes følelser, at den glemmer at fortælle, hvorfor de handler og føler, som de gør. Denne uklarhed klæder ikke filmen, men fratager i sidste ende ikke ‘A Bigger Splash’ sin charme.

Close

Translate »