Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
aaben Festival22 10.09 SOME 35

Åben Festival 2023 – måske for sidste gang?

8.-10. september er der igen Åben Festival i Nordhavn og på Østerbro. Derefter går Kulturdistriktet, som står bag festivalen, i tænkeboks. Økonomien skal være mere bæredygtig, hvis traditionen skal fortsætte.

Da Åben Festival så dagens lys i 2019, var det med visionen om at skabe en bydels- og kulturfestival for alle på Østerbro og Nordhavn. Efter fire år med mere end 200 åbne kulturarrangementer fordelt på over 75 særlige steder på Østerbro og Nordhavn er visionen blevet til virkelighed. Men er modellen bag langtidsholdbar?  Det spørgsmål har sekretariatet bag Kulturdistriktet sat sig for at finde svar på i løbet af vinterhalvåret 2023/2024. Og ligesom så meget andet, kommer de ikke uden om, at det også et spørgsmål om tid og penge.

”Frivillighed og fundraising har bragt os langt, og vi er pavestolte af alt det, vi har opnået. Men da vi ikke har formået at skabe en bæredygtig økonomi, må vi kigge indad. Er ambitionen om den store bydelsdækkende festival for ambitiøs? Er byens gader, stræder og pladser som åbne, tilgængelige og gratis scener en urealistisk målsætning? Vi har ikke svaret, så vi går i tænkeboksen og tager med glæde imod input”, udtaler festivalleder Jesper Koefoed-Melson.

Værdien af kultur
Han forklarer, at tænkeboksen også skal handle om hvilken rolle kultur skal spille i vores lokalsamfund. Åben Festival har bekræftet at kultur beriger og samler på tværs af alder, køn, etnicitet og social status. Men for Kulturdistriktet er kulturens samfundsværdi mere end blot lokalt fællesskab.

”I vores samfund er vi gode til at holde nøje øje med værdien af bygninger, maskiner og lagerbeholdninger, men hvad med kulturen, lokal sammenhængskraft og områders omdømme? Hver eneste dag mærker vi værdien af vores arbejde, men hvordan måler man værdien af brede og flade kulturelle, sociale og politiske netværk, fællesskabsfølelse og tilhørsforhold og nye former for lokalt samarbejde?” uddyber Jesper Koefoed-Melson.

Med andre ord: Hvis man vil have lokalkultur, der er åben og tilgængelig, hvem skal så betale for den? Kulturdistriktets forståelse af kultur er meget lig public service – noget som er til gavn for hele lokalsamfundet, og ikke kun ressourcestærke enkeltpersoner eller private interesser.
“I det perspektiv bliver kultur en samfundsopgave, men er det kommunens eller de store almennyttige fondes opgave at understøtte kunst og kultur i byen? Eller kunne det være, at det private erhvervsliv skal spille en mere aktiv rolle i deres nærområde? Og påtage sig en ny form for samfundsansvar i form af investering i det lokalområde, som de er en del af? spørger han.

Entréindtægter?
Kulturdistriktet vil også overveje andre økonomiske modeller, hvor borgere på Østerbro og Nordhavn selv griber til lommerne for den kultur, de gerne vil have.

“Men det vil efter vores bedste overbevisning kræve en entrémodel – og dermed en grundlæggende og ærgerlig ændring fra det åbne og tilgængelige mod det mere lukkede og afgrænsede,” siger Jesper.

Stor parade
Men først skal der afholdes et stort brag af en Åben Festival. Den starter som i de seneste tre år med en farvestrålende Åben Parade lørdag 9. september, hvor alle er velkomne. Styltegængere, akrobater, jonglører, klovne, dansere og musikere vil bevæger sig fra Hans Egedes Kirke i Vardegade til Göteborg Plads.

Store som små får mulighed for at sætte farver på Østerbro og Nordhavn og skabe liv mellem bygningerne.
“Vi har allieret os med ansigtsmaler og ballondyr, og man kan også selv male sig med kropsmaling i alskens farver. Alle er inviteret til Åben Parade, der bygger bro mellem Østerbro og Nordhavn,” skriver Kulturdistriktet.

Bag om Åben Festival
Åben Festival er en bydels- og kulturfestival, der bygger på samarbejder mellem lokale kulturkræfter på Østerbro og Nordhavn. Festivalen forener lokale kulturskabere i en hyldest til mangfoldighed gennem samarbejde og kulturelle oplevelser.  Åben Festival er skabt af Kulturdistriktet, en sammenslutning af kunstnere, foreninger, institutioner og virksomheder på Østerbro og Nordhavn, der er gået sammen for at gøre kulturen til omdrejningspunkt for udvikling af Østerbro og Nordhavn. Åben Festival er støttet af Københavns Kommune, Østerbro Lokaludvalg, BY & HAVN, Vida Local, SharingCPH og Bevica Fonden.

Tilgængelighed
Åben Festival samarbejder i 2023 med Bevica Fonden om at mindske barriererne for deltagelse og øge oplevelsen af både fysisk, mental og social tilgængelighed. Læs mere om Åben Festivals arbejde med universelt design og find det fulde festivalprogram på: åben.com 

Du skal have abonnement for at læse denne artikel



Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »