I samarbejde med WSP og HedeDanmark søsatte By & Havn i september 2023 et af Danmarks største forsøgsprojekter med transplantation af ålegræs ved Lynetteholm.
Ålegræs fra ålegræsengen ud for Trekroner blev gravet op og lagt på kokosmåtter, hvorefter de hele måtter blev sejlet ind til kanalen på Trælastholm, hvor dykkere placerede dem på kanalens bund.
Det er første gang denne metode anvendes, og det er forhåbningen, at den i fremtiden kan gøre det lettere at genplante ålegræs. Projektet skal nemlig undersøge hvordan man evt. kan flytte og udbrede ålegræs i stor skala i danske farvande.
“Enkeltstående begivenheder som eksempelvis etablering af en ny strand, nedgravning af en gasledning eller opførelsen af en tunnel under vandet kan gøre livet svært for ålegræsset lokalt, og her vil en ålegræstransplantation gøre det muligt at flytte ålegræsset, før arbejdet går i gang, hvorefter det kan genudplantes, når arbejdet er færdiggjort,” fortæller Lars Brammer Nejrup, projektleder og maritim ekspert ved WSP.
I alt blev der flyttet cirka 2.750 kvm. ålegræs fra Trekroner. Nemlig fra det område, som skal inddrages til Lynetteholm. I følge en opgørelse fra WSP vokser der i forvejen ålegræs stort set alle de steder i Københavns Havn, hvor det forventes at kunne vokse.
Fakta om ålegræs
Ålegræs er en af de vigtigste planter i de indre danske farvande, hvor det varetager mange funktioner. Det modvirker kysterosion, er levested for mange arter og er et vigtigt værktøj mod klimaforandringer. Ålegræs kan nemlig hurtigt optage store mængder CO2. Faktisk helt op til 35 gange hurtigere end de tropiske regnskove. På den måde er ålegræs havets eget superredskab til at binde og lagre kulstof. Samtidig binder planten også næringsstoffer fra vandet og holder det klart. Kilde: Naturbeskrivelsen, WWF.