Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Ambitiøs moderne bydel – næsten færdig på kun 10 år

10 år er ikke meget for en byplanlægger eller en planarkitekt. Men Århusgadekvarteret var bare en samling nedslidte havnebygninger og lagerhaller i 2014. Tirsdag i denne uge blev det markeret, at hegnet til frihavnen blev lagt ned  for præcis 10 år siden.

Der var fuldt hus tirsdag eftermiddag i partyteltet på Nordhavn Plads, da By & Havn fejrede Nordhavns 10 års fødselsdag. I hvert er det ti år siden, at hegnet omkring Nordre Frihavn blev fjernet, så københavnerene kunne komme ind og opleve det tidligere så ‘hemmelige’ havneområde.

Adm. direktør Anne Skovbro husker stadig den dag i 2008, hvor hun  skulle præsentere den nye masterplan for en stor forsamling af borgmestre og ministre som var mødt op i det forblæste Nordhavn på en iskold vinterdag.

“Der var vist mange af dem, som tvivlede på at vi kunne forvandle området her til det, som vi site dem på vores flotte plancher,” sagde Anne Skovbro i sin tale på fødselsdagen. 

“På plancherne var der masser af mennesker i gaderne i Århusgadekvarteret. Måske lidt for mange? tænkte nogle af os. Men arkitekterne bag planen fik ret. Der er lige præcis så mange mennesker i dag, som der var på de plancher”.

Helt egen identitet

Århusgadekvarteret er netop tænkt som et område, der skal tiltrække handlende, restaurationsgæster og badegæster fra resten af byen. Et tæt kvarter, som man gerne må fare vild i, og blive overrasket over små butikker, kig til vandet eller små pladser. 

Det forklarede Lars Jensen i sin tale på fødselsdagen. Han er tidligere arkitekt hos SLETH, og var en af de unge arkitekter, som udtænkte de utraditionelle planer for Århusgadekvarteret for over 10 år siden. I dag er han netop ansat som Københavns Kommunes nye stadsarkitekt.

“Vi ønskede at bevare alle de gamle bygninger, selv om nogle af dem var lige til nedrivning, og andre ikke ligefrem egnede sig til boligbyggeri. Men Nordhavn skulle have sin egenart med sig. De røde lave huse, de høje hvide siloer, og så de nye boligbyggerier. Og så skulle Århusgade række langt ind på Østerbro, og invitere folk herned. Det var i starten lidt af et sammensurium, men nu kan vi se at det virker,” sagde Lars Jensen.

Fra bekymring til stolthed

Også formand for G/F Århusgadekvarteret,  Bente Hyldahl fogh, kom med en hilsen på fødselsdagen. 

“Jeg har boet her siden 2018, og i de første år spurgte alle “hvor længe har du boet her?” Vi købte ind på en pionérånd, og måtte leve med dunkelydene fra spunsarbejderne. I dag er her næsten kun menneskelyde – fra folk der handler, snakker, bader og cykler. Det har været værd at vente på, kvarteret er blevet åbent og levende”, sagde Bente Hyldahl Fogh. 

Grundejerforeningen laver hvert år en beboerundersøgelse. Sidste år var 72 procent enige eller helt enige i, at de gerne kunne anbefale andre at bo i Nordhavn. Det glæder formanden, som også kom med en opfordring om at huske på diversiteten.

“I de kommende år håber jeg, at vi fremmer en udvikling, som gør at flere forskellige mennesker får  mulighed for at bo i Nordhavn, også de udsatte, og folk med lavere indkomster”. 

Hun mener også at grundejerforeningerne i Nordhavn giver stor indflydelse for beboerne. Men arbejdet slider også på de frivillige i bestyrelserne. 

“Der er virkelig meget at se til. Vi skal sætte os ind i skiltning, servitutter og vedlighold af områder, og har også ansvar for en ret stor økonomi. Måske kan man forbedre konstruktionen af grundejerforeningerne. Vi bidrager i hvert fald gerne med vores erfaringer,” sagde Bente Hyldahl Fogh.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve
Close

Translate »