Badezonen Sandkaj er den mest besøgte i hele Københavns Havn. Nu skal den omdannes til et regulært havnebad med livreddere og en ekstra landgangsbro.
Badezonen Sandkaj i Nordhavn åbnede i sommeren 2017, og i sommeren 2019 åbnede Det Flydende Aktivitetshus. Københavnerne har taget begge faciliteter til sig, og det vurderes, at Badezonen Sandkaj er den mest besøgte badezone i København. Der er mange børn og unge, som bader i Badezonen Sandkaj, og med Det Flydende Aktivitetshus er der også mulighed for udspring i badezonen.
Derfor mener Kultur- og Fritidsforvaltningeb at Sandkaj efterhånden har fået karakter af et havnebad, og politikerne vedtog 26. februar at omdanne Badezonen Sandkaj til Havnebadet Sandkaj. Det skal gøres ved at etablere net i bassinet, så det bliver mege børne- og familievenligt. Desuden etableres yderligere en landgangsbro, og så skal havnebadet have livredderbemanding fra kl. 10 til 18 i juni, juli og august måned. Havnebad Sandkaj kan åbne 1. juni 2020.
Kultur og Fritidsforvaltningen havde også foreslået Kultur- og Fritidsudvalget, at havnebadene i Københavns Havn skulle være åbne hele året og hele døgnet rundt. Men her slog politikerne bak. De tre – snart fire – københavnske havnebade (Islands Brygge, Fisketorvet, Sluseholmen og Nordhavn) skal fremover lukke klokken 22.
“Det er vigtigt for os at sende et signal om, at badning skal foregå om dagen og aftenen af hensyn til de københavnere, der bor tæt på havnebadene og skal have ro om natten. Derfor har vi besluttet at indskrænke åbningstiden”, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (ALT).
Forslaget om at havnebadene kan benyttes året rundt, og ikke blot i sommersæsonen, afhænger af om der kan findes finansiering. Sagen indgår i forhandlingerne om den såkaldte Overførselssag 2019/2020. De foregår i marts måned.
”Jeg er glad for, at der politisk flertal for at holde havnebadene åbent året rundt. Og så håber jeg, at vi kan blive enige om at finde pengene, når vi sætter os om forhandlingsbordet,” siger Franciska Rosenkilde.
Den samlede ‘badepakke’ fra kommunen indeholder også forslag om at indføre offtentlig adgang til vinterbadning på Helgoland, om at lave en badekampagne og om at videreføre ordningen med De Sejlende Havneværter. Der vil være engangsudgifter forbundet med initiativerne, og den samlede pakke af initiativer kan realiseres for omkring 2,5 mio. kr. i 2020. Hvis man ønsker at fortsætte fra 2021 og frem, kan pakken realiseres for omkring 1,6 mio. kr. årligt.