I en kommentar i Berlingske retter overborgmester Frank Jensen (S) en kraftig kritik mod de medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget, der afviste nyt hovedkvarter for Bjarke Ingels Group i Nordhavn
I sidste uge afviste politikerne i Teknik- og Miljøudvalget et projekt fra den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels, der ville bygge en betonklods som nyt hovedkvarter for sin virksomhed BIG på Sundmolen i Nordhavn. Argumenterne lød blandt andet på, at byggeriet ikke levede op til Københavns image som grøn by, og Jakob Næsager fra Konservative kaldte byggeriet “historisk grimt”. Efter nedstemningen må BIG komme med et nyt forslag, hvis de vil bo på den prominente molespids. I dag er grunden blot en parkeringsplads uden beplantning, men Sundmolen ligger helt centralt i det indre Nordhavn, og byggeri på grunden vil derfor automatisk være meget synligt i bydelen.
Afstemningen i Teknik- og Miljøudvalget om forslaget til et lokalplanstillæg endte 6-5. Imod var borgerrepræsentanterne fra Radikale, Konservative, SF, Enhedslisten og Alternativet. For stemte medlemmerne fra Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. I en kommentar i Berlingske retter overborgmester Frank Jensen (S) en kraftig kritik af nej-sigerne.
“Vi må ikke ende som en by af selvbestaltede smagsdommere, der skræmmer visionære projekter væk,” skriver han, og gør opmærksom på, at der allerede er vedtaget en lokalplan for byggerier i Nordhavn, der netop kræver, at byggerier skal være bæredygtige”.
“Nogle politikere afviser projektet, fordi de mener, at det er »historisk grimt«. Andre vil hellere have bygningen opført i træ end i beton. Men noget er galt, for det er faktisk os politikere på Københavns Rådhus, der selv har været med til at fastlægge rammerne for Nordhavns udvikling: Alle nye bygninger i Nordhavn skal leve op til høj miljøcertificering, og de skal afspejle historien om et gammelt havneområde,” skriver Frank Jensen.
Han peger desuden på, at projektet nu skal retur og ikke kommer i høring som planlagt.
“For mig viser det med al tydelighed, at vi har brug for at gentænke dialogen mellem forvaltning, politikere, borgere og dem, der gerne vil bygge i vores by,” hedder det i kommentaren.
Lever op til alle forhåndskriterier
BIGs beton-hus lever på papiret op til alle forhåndskriterier. Den eksisterende lokalplan udpeger spidsen af Sundmolen til et byggeri, der både i form og materialer skal adskille sig fra resten af molens lange, flade pakhuse. Men som samtidig i materialevalget har referencer til fortiden som industrihavn. HGvad angår materialevalget, er den bæredygtige genbrugsbeton for tiden meget moderne at anvende. Dertil kommer at huset forsynes med både solceller og regnvandsbremsende græs på taget, beplantning på trappen og en begrønning af promenaden rundt om bygningen med blandt andet 32 træer.
BIG tabte også på Redmolen
Molespidserne i det indre Nordhavn er alle udset til markante bygninger. På spidsen af Redmolen – for enden af Århusgadekvarteret – opfører PFA Pension således en 60 meter høj kontor-cylinder med offentlig vinterhave samt boliger på resten af grunden.
Men oprindeligt ville PFA selv bygge domicil på spidsen af Redmolen, og de valgte i den forbindelse et projekt udtænkt af BIG som en inka-lignende glas-pyramide. Men PFA aflyste planerne om nyt prestige-domicil, og dermed faldt BIG-pyramiden også.
PFA har valgt at renovere hovedkvarteret Marina Park ved Sundkrogsgade, i stedet for at flytte. PFA Pension har fortsat byggeret til i alt 55.000 kvadratmeter på Redmolen, og fik i 2015 udarbejdet et nyt projekt, tegnet af TREDIE NATUR. Her er vartegnet og det ikoniske byggeri på spidsen af molen ikke længere en pyramide, men et gigantisk rundt byggeri i stil med et vandstøvsugerfilter.
Visualisering: BIG