Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
orientkaj byrum for piger 5 KeingartSpaceActivators

Byrum for piger med flere ved Orientkaj

90 elever fra to nærliggende skoler har været med til at designe et stort byrum særligt for piger. Det skal ligge under metroen ved Orientkaj. Og stå klar i slutningen af 2023.

Alle er velkomne – men det nye byrum under metrohøjbanen bliver måske allerfedest at være i for teenagepiger. Det er i hvert fald visionen hos By & Havn, som står for at indrette byrummet på 1500 kvadratmeter.

I samarbejde med Keingart Space Activators og BARK Rådgivning har By & Havn lavet en desigproces med det formål at invitere teenagepigerne med ind i fællesskabet omkring byens uderum. 

BARK rådgiverne lavede bl.a. en antropologisk undersøgelse af pigernes brug af Københavns aktive byrum. Den viser at boldbaner, parkour-anlæg og skateparker oftest er indtaget af drenge og unge mænd, mens pigerne står som passive tilskuere til aktiviteterne.

Og det kan have  en negativ effekt på deres helbred. Undersøgelser lavet af Jens Troelsen, professor i idræt og biomekanik ved Syddansk Universitet, viser at pigers deltagelse i idræt falder kraftigt i teenageårene, og det udgør en risiko for deres almene sundhedstilstand.

Flere man kan spejle sig i
Rådgiverne og arkitekterne har inddraget teenagepigerne gennem  gåture, fokusgruppe-interviews og en workshop, hvor de 13-15 årige elever fra de to skoler Copenhagen International School og Randersgade Skole kunne komme med ideer til indretningen af byrummet. 

“Vi kan se, at det er vigtigt for pigerne, at byrummet taler til sanserne, og at der ikke er spilleregler eller krav til, hvad man skal lave. De vil gerne selv definere og udforske stedet. Og så skal der være flere forskellige brugergrupper, der bruger byrummet så man kan spejle sig i de voksne eller interagere med drengene,” fortæller Adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.

Grøn opholdsstue
Arkitekterne har nu udviklet byrummet ud fra syv principper. Forslaget er blevet en slags ‘grøn opholdsstue’:

En vild og blomstrende bevoksning omkranser arealet, og i midten bugter sig et stort skulpturelt træmøbel. Om aftenen vil lyslamper i bedene danne skyggespil op på metrohøjbanen, der hænger som et loft over byrummet. Der vil også være et område til dans og træning, blandt andet med trampoliner og et stort spejl. 

Det er vigtigt at  stedet skiller sig ud æstetisk og visuelt. For som rådgiverne skriver: 

“En mar­kant æstetik eller en særlig sanselig oplevelse kan være med til at skabe stedet som et fælles navngivet mødested i vennegruppen og indgå som en del af deres digitale sociale liv på Instagram, TikTok, Snapchat mv.”

Illustration: Keingart Space Activators

Close

Translate »