Ny el-tankstation på Hans Knudsens Plads skal give lynopladning til 10 elbiler ad gangen. Politikerne giver tilladelse, selv om andre operatører ikke fik lov at byde.
København mangler lynladestationer til elbiler, så flere kan lade bilen i en fart, i stedet for at køre rundt og lede efter ledige ladestandere i gader og p-huse.
Så det var svært for Københavns Kommunen at sige nej til et tilbud fra ladeoperatøren Clever, som vil bygge en fiks og færdig lynladestation med 10 lynladere centralt ved Lyngbyvejen på Hans Knudsens Plads.
Lynladestationen skal gøre det muligt at oplade sin bil på 15-30 minutter. Stationen er designet af COBE Arkitekter og er forsynet med ‘baldakiner’ over bilerne og rekreative områder med beplantning.
I mandags vedtog Teknik- og Miljøudvalget, at Clever gerne må bygge lynladerstationen. Et mindretal bestående af Venstre, Konservative og Alternativet stemte imod. De ønsker at alle kommende lynladestationer skal sendes i udbud, så alle operatører får en chance for at byde ind med projekter.
Men det kræver en lovændring i Folketinget, før kommunerne må sende den slags opgaver i udbud. Og flertallet i udvlaget vil hellere sig ja tak til Clever, så kommunen kan komme i gang med udrulningen af lynladertankstationer.
Bekymring for trafik
Kommunen havde i forvejen udpeget Hans Knudsens Plads som et egnet sted. Og Clever har lovet, at der vil være adgang for alle elbilister uanset hvilket abonnement på ladestrøm, man evt. har.
Clever har opført en lignende urban lynladerstation ved Frederiksberg Rådhus. Østerbro Lokaludvalg har tilkendegivet, at det vil være godt at få flere lademuligheder på Østerbro. Dog bør lynladestationen ikke medføre sivetrafik igennem Skt. Kjelds Kvarter, og der bør laves trafikmålinger, så man kan registrere evt. øget trafik når stationen er sat i brug.
Protest fra konkurrenter
Inden sagen blev afgjort af politikerne i mandags, havde interesseorganisationen Dansk Drivkraft protesteret over projektet, De mener at Københavns Kommune laver forskelsbehandling, og at kommunen skal vente på at det den slags opgaver kan sendes i udbud.
“Det skader prisdannelsen, og gør i sidste ende opladningen dyrere for elbilisten,” skriver organisationen, som advarer om “Klondike-tilstande” på lademarkedet.
Bag Dansk Drivkraft står selskaber som f.eks. OK, Shell, Circle K, Q8, Uno-X, Spirii og Sperto.