Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

De har set Nordhavns forvandling fra første række

Kunstnerparret Jytte Loehr og Jean-Marc Lafon har haft atelier i Nordisk Film bygningen i Århusgadekvarteret siden 1987. I mange år var stedet et romantisk og råt havnemiljø. Men en dag kom byen til dem.

Jytte Loehr vendte i 1986 hjem til Danmark efter fire år i Paris. Her havde hun mødt Jean-Marc Lafon, og da de begge to var kunstnere, ledte de efter et billigt atelier i København. Ad mange omveje endte de på førstesalen i Nordisk Film bygningen på Billedvej. Foran huset lå Jernvej og en stor tom grund, som tidligere havde været jernskrotplads. Længere ude kunne man se to cementsiloer (Portland Towers), et frølager med silo (Frihavnstårnet og The Silo), et benzinlager (Redmolen), og så selvfølgelig kajerne, havnen og Øresund.

Portvagten i Sundkrogsgade
Nordisk Film byggede huset i Nordhavn i filmselskabets storhedstid i 20’erne. Her blev flere af selskabets film klippet færdig og eksporteret direkte ud af landet fra det toldfri frihavnsområde. I 1987 stod bygningen helt tom.
“Jeg fik at vide, at en smed havde købt den for en krone af en samlertype, som havde haft en masse ting stående i huset, men lige var død af et slagtilfælde. Jeg kendte et arkitektfirma, og fik dem overbevist om at det var et godt projekt. Firmaet overtog huset og indrettede kontorer og værksteder. Jeg fik til gengæld et lejemål”, fortæller Jytte Loehr.
Dengang skulle man vise adgangskort for at komme ind i Frihavnen om aftenen. Der var en portvagt i Sundkrogsgade.

Romantisk, rå havn
Jytte og Jean-Marc lærte Bent Schwann at kende. Han boede på en træskonnert på Sandkaj, og var fuld af gode historier fra sin tid som bananplantage-ejer i Surinam. Desværre er Bent død nu.
Jytte Loehr lånte et stort lokale i en af lagerbygningerne ved Sandkaj, da hun skulle lave et 18 meter langt kunstværk til ISS’ nye domicil i Holte.
Jean-Marc var fascineret af lyset og stemningen i den gamle havn, og tog mange billeder.
“Da vi fik atelieret i 1987, kom jeg i tanke om en barndomsdrøm, om at bo tæt på en havn. Jamen Gud, nu går drømmen jo næsten i opfyldelse! sagde jeg til Jytte. Der har været mange oplevelser, både romantiske og barske. Rustne, russiske coastere, som lossede deres last midt om natten, i lyskeglerne fra et par lastvogne. Politi og hærenheder, som øvede demonstrations-taktik herude foran bygningen”, fortæller Jean-Marc Lafon.

Byen flytter ind
Med tiden flyttede flere og flere virksomheder ud af Nordhavn, og flere kunstnere og fotografer lejede sig ind i de tomme bygninger. En dag i starten af 2000-tallet blev planen for den nye Nordhavn offentliggjort.
“Det larmede voldsomt, da de begyndte at banke spunsvægge ned hele vejen rundt om molen. Men vi beholdt vores atelier. Som vi sagde til hinanden: ‘Vi flytter ikke ind til byen. Byen flytter ud til os’,” siger Jytte Loehr.
Parret er glade for at have set en ny bydel vokse frem, og betragter sig i dag som Nordhavnere.
Nu er der meget mere liv i gaden, og som alle andre glæder vi os, hver gang der åbner en ny butik.
De savner – næsten – ikke deres gamle udsigt over vandet. Man kan jo bare gå 40 meter ud til Sandkaj og få sin udsigt.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »