Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
marmormolen spadestik287

De vil bygge otte etager i træ!

Det tog noget tid at få myndighederne med på idéen, men endelig lykkedes det. AP Ejendomme fik lov til at bygge Danmarks højeste træhus på otte etager.

At det ikke var helt nemt at få lov til at bygge et træhøjhus i København, fortalte direktør for AP Ejendomme, Peter Olsson, da der forleden var første spadestik på byggeriet af kontorhuset ‘Marmormolen’ ved Gittervej,

“Da vi første gang henvendte os til Københavns Kommune med planerne om at bygge et kontorhus på otte etager i træ, fik vi nej. Den danske byggelovgivning kunne ikke tillade så højt et byggeri med bærende konstruktioner af træ. Men vi blev enige med vores samarbejdspartnere i Rambøl og Henning Larsen Architects, om at vi ikke ville give op. Så vi fortsatte dialogen, og fik til sidst kommunen til at indføre en ‘ændret regelfortolkning’. Og det er vi glade for. Når man i både Sverige og Tyskland kan bygge træhuse som er endnu højere, hvorfor så ikke her?” sagde Peter Olsson.

Frisk duft af fyrretræ
Ude foran festteltet stod en stor trækonstruktion af friskt fyrretræ. Den bestod af to tykke træsøjler, en tværbjælke og et trædæk ovenpå, og udgør et de mange byggeelementer, som hele råhuset på i alt 28.000 kvm. skal bygges med. 

Elementet har den samme bæreevne som et tilsvarende betonelement. Søjlerne vil stå i rent træ når huset er bygget, imens trædækkene mellem hver etage vil blive beklædt med brandsikrende materialer. 

Træet kommer fra skove i Europa, og byggeelementerne produceres på fabrikker i Skandinavien og Tyskland. 

Jo, det er dyrere
Ved at bruge massivtræ i stedet for beton vil byggeprocessen få en CO2-udledning som er 6.600 ton lavere end ved betonbyggeri. Det skulle svare til at flyve 6.600 gange over Atlanten.

Ifølge nogle undersøgelser anvendes der lige så meget energi til at bygge et hus, som der bruges til opvarmining af huset i hele dets levetid. Så det er ikke småting, byggebranchen kan bidrage med i klimakampen.

“Men er det ikke dyrere at bygge træ? spørger mange. Jo, det bliver dyrere – og mere besværligt. Men der tales så meget om at byggebranchen skal være mere grøn og bæredygtig. Vi vil gerne gå et skridt videre, og gøre noget ved det,” sagde Peter Olsson.

Mindre miljøaftryk
Ved spadestikket deltog også indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad Bek, (S) og adm. direktør for By & Havn, Anne Skovbro. 
“Det er afgørende, at udviklingen af København går i en retning, hvor bæredygtighed og ressourcegenanvendelse er centrale pejlemærker. Og her kan især brugen af træ i de bærende konstruktioner være med til at nedsætte CO2-footprintet for bygninger. Det er et område, som vi glæder os til at være med til at præge i de kommende år,” sagde Anne Skovbro.

anne skovbro marmormolen spadestik184Hvis man sparer 4000 tons CO2, så svarer det til at flyve 4000 færre gange over Atlanten. Så det er ikke småting, byggebranchen kan bidrage med i klimakampen,” Sagde Adm. direktør Anne Skovbro fra By & Havn.

 

 

 

Fakta om Marmormolen:

Bygningen skal stå klar i 2025.

Til den tid anlægges der også træbrygge ud til Nordbassinet og en kanal mellem huset og Marmorbyen.

 Stueetagen i huset skal være offentlig tilgængelig med f.eks. café, udstillinger og butikker.

 Højde: 36 meter
Antal kvadratmeter: 28.000
Antal etager: 8

Totalentreprenør: Pihl konsortiet
Bygherre: AP Ejendomme
DGNB-certificering: Platin

Close

Translate »