Nye illustrationer af Den Røde By i Århusgadekvarteret. Byggeriet går snart i gang. Planen er at bevare et tæt og hyggeligt byrum.
For 100 år siden husede Den Røde By industri og opmagasinering af kul. Bygningerne gik under navne som Værkstedslageret og Bådhuset, som er Nordhavns ældste bygning, samt Maretenderiet, som var kantine for arbejderne på frihavnen.
Posthal og havnekultur
Senere flyttede Postvæsenet ind i nogle af bygningerne, og byggede desuden en større posthal. Her blev der i 2017-2019 arrangeret fællesmiddage med Aarstiderne og fastelavn for Nordhavns første beboere. I nabobygningen boede Havnekulturhuset, et populært mødested for foreninger og netværk i den nye bydel. Enkelte kunstnerværksteder og gallerier har også lejet sig ind, men i de sidste to år har alle bygninger stået tomme og ventet på at blive renoveret.
Tre ældste bygninger bevares
Snart starter en ny epoke. Allerede i 2022 skal Den Røde By kunne tilbyde 5000 kvm. nye lejemål. Transformationen starter med at de tre ældste bygninger ombygges til hjemsteder for f.eks. værksteder og restauranter i stueplan, samt kontorlejemål i etagerne over.
Byggeriet er tegnet af BRIQ, som også har stået for overordnet konceptudvikling, bylivsstrategi og implementering.
“På mange måder kulminerer alt det vi har drøm om her: et generøst og udadvendt byliv, som byder velkommen til Århusgadekvarteret og bygger bro til resten af København”, siger Peter Bur Andersen, kreativ direktør i BRIQ.
Restauranter og værksteder
I Bådhuset (som egentlig er et gammel cementlager) og i den gamle skydebanebygning (Skydebanen II) etableres forventeligt to restaurationer i historiske rammer.
Værkstedslageret bliver åbnet op med en række mindre værksteder til f.eks. kunsthåndværkere i stueplan. Desuden opføres de to nye bygninger, ’Produktionshallen’ og ’Skydebanen I’, hvoraf den ene er i genbrugssten fra den tidligere skydebanebygning.
Nyt byggeri
Udover de gamle bygninger skal der også bygges nyt. Der tilføjes f.eks. en tilbygning på det gamle marketenderi. Endelig vil området få en ny passage, der knytter Den Røde By sammen på tværs og inviterer beboere og besøgende til at gå på opdagelse.
”Med åbne værksteder og gode restauranter i historiske rammer vil det være et attraktivt sted at besøge. Vi vil gerne videreføre den identitet, som kendetegner Den Røde By og bevare den karakteristiske knopskydning af mindre historiske bygninger i en menneskelig skala”, siger Peter Morgan, senior investment manager i PFA, som udvikler området i samarbejde med NREP.
.
Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve