Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Den russiske bodyguard skal være fuld HELE tiden

I disse uger skriver elever fra Langelinieskolen løs på teatermanuskripter i Havnekulturkontoret.
Deres tekster bliver opført af professionelle skuespillere fra Teater Hund.

Det er mandag morgen på Havnekulturkontoret i Nordhavn. 4.C fra Langelinieskolen på Østerbro sidder på bænkene i den store sal. Foran dem står forfatter og dramatiker Hanne Kvist og fortæller, hvordan det er at skrive historier og dramatik, som bagefter bliver til teater. Hun sætter eleverne til at skrive en kort tekst, som skal handle om en dramatisk begivenhed. Den skal være spændende, farlig, uhyggelig eller sjov. Det kan være noget man har hørt, oplevet eller fundet på. Eleverne går igang.

De er med i en dramatikerworkshop hvor tre klasser over tre uger skal skrive teaterstykker sammen med Hanne Kvist. Hvet forløb varer en uge, og efter skriveprocessen med Hanne tager instruktør Mette Bendix og tre professionelle skuespillere fra Teater Hund over.

Sammen med eleverne bliver teksterne testet og gennemspillet, skrevet om og gjort bedre. Indtil de fredag skal opføres foran kammeraterne i de andre klasser. Hanne Kvist har allerede ført én klasse igennem forløbet i den forrige uge.

“Det er en stor oplevelse for dem at se at personerne i deres tekst bliver til levende personer. Endda voksne, som gør lige hvad man har bestemt, at de skal gøre”, siger Hanne Kvist, som har erfaring som børnebogsforfatter, dramatiker og underviser på forfatterskolen for børnelitteratur.

“Da jeg selv skulle skrive min børnebog ‘Historier fortalt til børn’ var mine egne tre børn rådgivere. Jeg lærte en masse af dem om computerspillet GTA – og boaslanger. Det jeg kan lære børnene, er at de skal udvikle deres karakterer, og skrive dialoger. De er vant til at aflevere en opgave i skolen, og glemme alt om den bagefter. Men her oplever vi, at de får lyst til at tage den frem igen og gøre den endnu bedre, når de om onsdagen ser hvordan den fungerer med rigtige skuespillere”, siger Hanne Kvist.

To af eleverne er Arthur og Rebecca. På denne første dag i workshoppen er de nysgerrige, men lidt skeptiske. Skriveøvelsen minder måske lidt for meget om almindeligt skolearbejde.
“Men det kan vlie meget sjovt at lære at skrive en rigtig spndende historie, siger Arthur.
Ja, og se skuespillerne spille vores stykke”, siger Rebecca.

Om onsdagen kommer instruktør Mette Bendix fra Teater Hund. Med sig har hun de tre skuespillere Anne Dalsgaard, Kristian Holm Joensen og Troels Malling. Teater Hund har fået status som ‘Lille Storbyteater’ og skal være Østerbros nye bydelsteater med fast scene i Krudttønden. Derfor samarbejdet med Langelinieskolen og Kultur- og Fritidsforvaltningens afdeling Kultur Ø.
Eleverne har i fire grupper lavet fire manuskripter. Nu går instruktøren og skuespillerne igang med at spille stykkerne.
“Er der virkelig kun én replik til bankmand Per?” spørger Anne Dalsgaard. “Hvad skal jeg lave resten af tiden?”

Troels Malling skal spille en russisk bodyguard, som er lidt skør og godt kan lide vodka. Men han skal være fuld i hele stykket, meget fuld! siger børnene. Et af de svære men nyttige spørgsmål, som går igen er: Hvad vil jeg? Hvad er det denne karakter gerne vil? Karakteren Karl mobber den nye blinde pige i klassen. Men det er ikke det han vil, opdager han i en drøm. Han vil i virkeligheden gerne passe på hende.

Efter de mange gennemspilninger, går eleverne tilbage i deres grupper for at ændre og forbedre stykkerne.
“De er vilde efter at arbejde videre, de har virkelig lyst til at gå tilbage i teksterne og gøre dem endnu mere levende. En halv side kan nemt blive til fire sider. De nærker en skabende kraft, at man kan rykke verden ved at sætte nogle ord ned på et papir”, siger Mette Bendix.

Det er blevet fredag, den store premieredag. Parallelklassen kommer for at se de fire teaterstykker. Men først er der tid til endnu en prøvegennemgang, hvor de sidste ændringer bliver føjet til. Stykkerne handler om venskaber, forældre, hacking, mobning, overforbrug, skilsmisse, druk og lønforhøjelse. De opføres helt råt fra gulvet, uden kostymer eller scenografi. det er elevernes tekster, som står helt nøgne frem, og de tre skuespillere er på hårdt arbejde i hele gulvets længde.

Bagefter bliver der klappet og bukket mange gange. Artur og Rebeccas øjne lyser.
“Det var sjovt at lave stykket om hackeren, og at vi hele tiden kunne lave det om. Jeg tror at vi lavede det om 3 gange. Og til sidsat var det ret godt. Det var fedt at se det blive spillet i dag. Jeg tror at den her uge var tredobbelt bedre, end jeg troede at den ville blive”, siger Arthur fra 4.C.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »