Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Der mangler bare en pastis og en solstråle

petanqueEn gård har fået en petanquebane. De voksne skal jo også have en legeplads, synes beboerne, som glæder sig til, det bliver sommer igen.

Det gik forbløffende nemt at få en petanquebane bygget i gården, som omkranses af Ystadgade, Trelleborggade, Sandkaj og Bordeauxgade. Faktisk skulle et par beboere bare foreslå det til ejeren, så skete det.
Indtil for kort tid siden rummede gården en legeplads, men den kunne på ingen måde konkurrere med den legeplads, som er kommet mellem Trelleborggade og Antwerpengade, så den lå øde og stille hen.
”Der var en sandkasse, lidt legestativer og nogle gynger, men børnene gad jo ikke være her, efter den nye legeplads var kommet. Så blev vi enige om at lave en sandkasse for de voksne,” siger Egon Trust, som er initiativtager til petanquebanen.
Han har selv erfaringer med petanque fra Frankrig, hvor han opholder sig flere måneder om året.
”Der er vi en stor flok danskere, der mødes hver onsdag klokken 10 og spiller petanque i nogle timer og spiser sammen bagefter,” siger han.
Annie Svendsen, som også er en entusiastisk petanquespiller i Nordhavn, nyder også godt af den nye bane i hendes baggård.
”Det er en samlende sport, hvor alle kan være med,” siger hun.

petanqueMan bliver lidt ivrig af pastis
Der har ikke været meget modstand over for det nye gårdprojekt. Faktisk var der kun et par enkelte beboere, som enten ville have flere cykelstativer i gården, eller som frygtede, at støj fra petanquebanen skulle finde vej til deres lejligheder.
”Det er da rigtigt, at folk godt kan blive lidt højrøstede, når de bliver ivrige og måske får et glas pastis, men det gør børn på en legeplads jo også,” siger Egon Trust.
Gården har købt et sæt petanquekugler, som man kan låne, hvis man ikke har sine egne. Man er velkommen til at kontakte en af beboerne, hvis man vil spille med, og Annie og Egon håber, at der med tiden vil komme regulære petanqueklubber i Nordhavn og endnu bedre: petanque-turneringer.

FAKTA
Petanque (udtalt på fransk: petãk) er et boldspil, hvor målet er at kaste ens petanquekugler så tæt som muligt på en lille trækugle (grisen). Spillet er i familie med boccia og spilles både som et underholdningsspil om sommeren og som decideret sport.
Petanque er især populært i det sydlige Frankrig, hvor der findes hele 480.000 registrerede spillere.

En Petanquekamp spilles af to dystende hold. Hvert hold består af 3 spillere med hver 2 kugler (triple), eller 2 spillere med hver 3 kugler (double). Det ene hold starter kampen med at kaste målkuglen (grisen = cochonnet) ud i en afstand af mellem 6 og 10 meter.
En spiller fra dette hold skal så forsøge at kaste sin kugle så nær grisen som muligt. Det er nu det andet holds tur, indtil de har en kugle nærmest grisen. Når alle 12 kugler er kastet har et af holdene point efter, hvor mange kugler de har nærmere grisen end modstandernes nærmeste kugle.

Kælenavnet for petanque er boules, som er det franske ord for kugler. Sporten dyrkes på grusunderlag af variende art, men altid grus. En turnering spilles typisk over en weekend. Til en god turnering i Danmark er der ca. 150 hold med. Til de største turneringer i Frankrig kan der være flere tusinde tilmeldte hold. (Wikipedia)

Close

Translate »