Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Der skal bo torsk under vindmøllerne

OPDATERING 5. JULI KL. 16.10:
ENERGIKLAGENÆVNET har netop ophævet Energistyrelsens etableringstilladelse til Aflandshage Vindmøllepark, som HOFOR modtog i efteråret.  De 26 havvindmøller skulle ellers efter planen stå klar i det sydlige Øresund i starten af 2026.
“Vi kan konstatere, at det blandt andet er en ændret praksis hos myndighederne vedrørende tælling af flagermus, som har udløst afvisningen i klagenævnet. Vi har ellers haft en god, løbende dialog om miljøkonsekvensvurderingen med myndighederne, herunder også om flagermus. Og det er vores oplevelse, at vi har levet op til de krav, der er blevet stillet til os. Vi vil nu gå i dialog med myndighederne, vores rådgivere og leverandører om næste skridt.” siger Jesper Pedersen, områdechef for Vind & Energihandel i HOFOR.

Torsk, krabber og andre dyr og planter skal have nye levesteder under de 26 megavindmøller, som bygges på Aflandshage i Køge Bugt.

Omkring betonfundamenterne til de 220 meter høje vindmøller skal der laves kunstige stenrev, hvor der bl.a. kan bo en masse blåmuslinger:

“Ved at øge størrelsen af nogle af klippestenene ved bunden af fundamenterne, vil der være ekstra sprækker, som kan danne skjulesteder for dyr som torsk, krabber og unge fisk. Flere skjulesteder kan bl.a. være med til at styrke torskebestanden, som de seneste år har været i stærk tilbagegang i de danske have. Klippestenene giver en overflade, hvor for eksempel blåmuslinger kan etablere sig og tiltrække forskellige dyr, der lever af muslinger. Alt dette bidrager til et bedre havmiljø,” siger Jette Kristiane Ølshøj Pedersen, der er projektchef i HOFOR.

Betonfundamenterne, som vindmøllerne skal stå på. De er lavet af genbrugsjern og der er genbrugsmaterialer i betonen. (Årsleff)

Havmiljø er ødelagt
Foreningen Rent Hav har længe gjort opmærksom på, at der mangler stenrev i havet – særligt i Øresund. Her mener Rent Hav, at industrien har hentet sten uden at forstå konsekvensen for havmiljøet:

“Stenrev er et af de bedste værktøjer, vi har. Ud over at de kan huse hele økosystemer, gør de også vores hav bedre i stand til at optage mere af den næring, som desværre udledes i havet. I Rent Hav kæmper vi selv for at genetablere- og bygge nye stenrev i Danmark, og vi hilser det derfor velkommen, at HOFOR kan komme med et stort industrielt genetableringsinitiativ med flere stenrev,” siger Heine Birk Hansen, Bestyrelsesmedlem Rent Hav.

Betonfundamenter skal kunne genanvendes
HOFORs nye vindmøllepark skal levere grøn strøm til, hvad der svarer til 300.000 husstandes forbrug, når de står klar i 2026. HOFOR har netop indgået en aftale med Per Aarsleff A/S om, at de skal bygge fundamenterne til møllerne og i udformningen medtænke plante- og dyreliv.

Armeringsjernet i fundamenterne er næsten udelukkende fremstillet af genanvendt jern. Der er også anvendt genbrugsmaterialer i betonen, så den har mindst mulig miljøbelastning, og fundamenterne bliver genanvendelige, når møllernes liv engang er slut,” fortæller Jesper Kristian Jacobsen, administrerende direktør i Per Aarsleff A/S, som bygger vindmølleparken.

Tilstanden af havvindmøllernes fundamenter vil blive overvåget i løbet af vindmølleparkens levetid.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel



Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close