Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

”Det ville ellers være fedt, hvis vi kunne give en bøde”

Med havneværterne på job: Mød to af havneværterne, som hele sommeren har sejlet havnen tynd og hvor, hvad de møder af problemer, og hvordan de løser dem.

Det har været en varm og travl sommer, men de to havneværter Tobias og Niklas ser langt fra ud som om, de har fået nok af deres job. De kommer sejlende mod Nordhavn i deres knaldrøde gummibåd for at møde Nordhavn Avis på Redmolen til en kort snak om sommeren set fra en gummibåd. Til dagligt arbejder de begge som kystlivreddere med base ved Sluseholmen, men denne sommer er tjansen lidt anderledes. Hver morgen sejler de af sted for at være på forkant med, hvad der sker i Københavns Havn – herunder Nordhavn.
”Vi holder blandt andet øje med hasarderet sejlads som for eksempel folk, der sejler zigzag gennem havnen. Men det kan også være dem, der svømmer tværs over havnen. Det advarer vi alle mod at gøre, for når Havnebussen kommer sejlende med dårligt udsyn, går det let galt,” siger 26-årige Tobias.

En stille dag
Lige netop denne fredag morgen har Tobias og hans makker, 21-årige Niklas Beyer Hansen, ikke travlt, og der er meget langt til Baywatchlignende redningsaktioner.
”Vi har været ude at besigtige noget redningsudstyr. Det var en redningskrans, som er i stykker ude ved Havnevigen,” siger Tobias og erkender, at ”det er en ret stille dag”.
Det har dog været en travl sommer, og selv om dramatiske førstehjælpsaktioner og højspændte situationer med badegæster er sjældne, så er der noget at se til. Det skyldes især det meget udlejningsbåde og den slags, man kan leje flere steder i havnen.
”Folk får lov at leje det helt uden at have nogen form for uddannelse i, hvordan man sejler en båd i havnen. Vi ser børn, der får lov at sejle go-boats, mens deres forældre bare sidder og drikker vin,” siger Tobias med en hovedrysten.
Havneværterne kan ikke udstede bøder, for det er politiets opgave, men de kan tale folk til rette, og det gør de.
”Nej, vi forklarer bare folk reglerne, og så er det op til dem selv at følge dem,” siger Niklas.
”Det ville ellers være fedt, hvis vi kunne give en bøde,” griner Tobias, som må nøjes med at give gode råd og vejledning.

For lidt plads
Også i Nordhavn skal folk ind imellem tales til rette, for man må kun bade i de dertil indrettede badezoner. Men de er ikke helt store nok, mener de to havneværter.
”Man har lavet en bydel, der praktisk talt beder folk om at hoppe i vandet, men de må kun hoppe i inden for de afmærkede områder. Det er ulovligt at hoppe i udenfor,” siger Tobias.
Langt størstedelen af de kammeratlige samtaler, havneværterne har i Nordhavn, handler da også om, at folk bader uden for zonerne.
”Folk vender da ofte øjne af os, for forholdene er jo gode, og der er jo ikke plads til 2-300 mennesker ved de gule bøjer. Men vi anbefaler alligevel, at man altid bader i de afmærkede zoner, hvor vandkvaliteten er god. Hvis du bader et andet sted, ved du ikke, om der er et kloakudløb lige i nærheden, og det kan altså give dig alvorligt ondt i maven,” advarer Tobias.

God kommunikation
Til dagligt læser han kommunikation, og han ser derfor sit sommerjob som en oplagt mulighed til at få praktisk erfaring med at kommunikere effektivt.
”Man kan virkelig opildne en diskussion – og gøre det modsatte. Folk skal vide, at vi ikke kommer for at skælde ud. Jeg kan godt blive lidt hidsig, når folk opfører sig uansvarligt, men så må jeg lige trække vejret og møde dem i øjenhøjde,” siger Tobias.
”Folk er nu sjældent ubehagelige. De ved godt, at vi kun er her for at hjælpe,” supplerer Niklas.
”Men det er også et godt break fra studierne at sejle herude. Og så bliver man glad af det, uanset om man sætter et plaster på en lille piges knæ, hjælper én, der er dehydreret eller i værste fald skal hjælpe ved en drukneulykke,” siger Tobias.
Førstehjælp er de to ungersvendes spidskompetence, for som kystlivreddere tæskes de hvert år igennem et førstehjælpskursus.
”Vi ligger alle sammen over 97% korrekt førstehjælp. Det er vi altså virkelig gode til. Vi bruger det jo nærmest aldrig, men vi kan godt,” forsikrer Tobias.
De to stævner ud for at se, hvordan det går i resten af Københavns Havn. Med sig har de madpakker og en rolig dag foran sig. Vandet er over 20 grader varmt og nærmest eksotisk lysegrønt. De indrømmer da også blankt, at de ind imellem har lyst til bare at hoppe i.
”Men kun i de afmærkede badezoner, naturligvis,” griner de og sejler bort.”

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »