11. marts starter billetsalget til tredje udgave af kommunens madfestival ‘Spis med i vores køkkener’. Otte institutioner inviterer til middag, så københavnere kan smage den mad, der hver dag serveres til byens børn, skoleelever, ældre og udsatte. Et af stederne er Fountain House på Østerbro.
Københavns Kommune serverer hver dag 70.000 måltider for kommunens børn, unge, ældre og udsatte, og de kommunale køkkener er frontløbere, når det gælder økologisk og klimaansvarlig mad. Siden 2015 har køkkenerne ligget på over 80 % økologi, og fra 2018 og frem mod 2025 skal klimaftrykket være reduceret med 25 %.
”Madfestivalen er en oplagt mulighed for, at familierne kan komme ind og opleve de gode madordninger, vi har i Københavns skoler, klubber og dagtilbud. Det er afgørende for børn og unges trivsel, at de har mulighed for at få et sundt, økologisk måltid af god kvalitet når de er væk hjemmefra, og vi er stolte af, at der i dag påalle vores skoler,børnehaver og vuggestuer er mulighed for dette. Og såer mad jo ikke bare noget, man spiser. På ca. en tredjedel af vores almene folkeskoler, er eleverne på skift med til at tilberede maden til skolens andre elever, og det er stærkt at se, hvor engagerede en flok 5.-klasses elever bliver, når de har køkkenturnus og får ansvar for det fælles måltid”, siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager.
Fakta
‘Spis med i vores køkkener’ er en madfestival for det offentlige måltid i Københavns Kommune. I 2024 afholdes festivalen for tredje gang. Festivalen foregår 9.-26. april 2024 samt under Copenhagen Cooking i august, hvor otte offentlige køkkener inviterer på middag:
Fountain House, et aktivitet- og samværstilbud på Østerbro
Neurorehabilitering – Kbh, et rehabiliteringscenter i Hellerup
Eat Skolemad på Oehlenschlægersgades Skole
Klubben Thomas P. Hjejle, et fritidscenter i København K
Hørgården, et plejecenter på Amager
Kompasset, et aktivitet- og samværstilbud på Amager
Ellebjerg Skole, en nystartet madskole i Sydhavn
Den Grønne Kastanje, en daginstitution i København K
En billet koster 60 kr. per person. Billetter til Spis med i vores køkkener kan købes på madbillet.dk og her: Spis med i vores køkkener | Mad og Måltider
I de sidste 20 år har Københavns Kommune gennemført en ambitiøs omlægning af måltidsproduktionen, og målet er, at 90 % af maden i de kommunale måltider skal være økologisk. Ambitionen er, at kommunens mere end 1000 køkkener har reduceret klimaaftrykket med 25 % fra 2018 og frem mod 2025.
I 2019 vedtog Københavns Kommune en mad-og måltidsstrategi:
– Maden skal give den rette ernæring og styrke sundheden.
– Velsmag, kvalitet og madglæde skal være i højsædet.
– Måltiderne skal være bæredygtige og klimaansvarlige.
– Vi skal styrke sociale fællesskaber, madkultur og maddannelse.
– København skal være en sund, grøn og vital madby.