Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Dobbeltspil: Spændingsladet dansk thriller

filmMed ‘Dobbeltspil’ udstiller Per Fly på nervepirrende vis historiens største korruptionsskandale i FN, der ellers skulle være de glade nødhjælpsgivere

4stjernerTitel: Dobbeltspil. Instruktør: Per Fly. Medvirkende: Theo James, Ben Kingsley, Jacqueline Bisset, David Dencik. Varighed: 108 minutter. Premiere: 18. januar

• Du får højspænding for alle biografpengene. Og lidt til og meget mere.

Den danske instruktør Per Fly går sjældent ind i et projekt bare for at underholde. Se bare hans dansksprogede film ‘Bænken’, ‘Arven’ og ‘Drabet’, der socialrealistisk fortæller om skæbner i flere lag af det danske velfærdssamfund. Denne gang er vi rykket til Irak, nærmere bestemt FN-kontorerne i Bagdad, hvor Olie-for-mad-programmet skal uddele livsnødvendig mad og medicin til irakere, som er i nød blandt andet på grund af Golfkrigene.

Midt i Bagdads kaos træder vores helt Michael Sullivan ind i i de åbne kontorlandskaber i sin nye stilling som FN-diplomat. Michael, spillet af engelske Theo James, er en kortklippet, ambitiøs ung mand i jakkesæt, der går i et med den velkendte flok af højtstående karriereryttere, og som klicheagtigt “vil gøre en forskel”.

Men facaden krakelerer. Snart opdager Michael, at mange af milliarderne til mad og medicin aldrig når ud til folket, men ender i lommerne hos de høje herrer i Irak og FN.

Vi skal ikke afsløre for meget, selvom FN’s største korruptionsskandale var oppe at vende i forbindelse med dansk-amerikanske Michael Soussans bog ‘Bedrageri for begyndere – Mit lynkursus i internationalt diplomati’ skrevet af virkelighedens FN-diplomat, som nu har fået egen film.
Korruptionen gik hele vejen øverst op i FN og involverede irakiske såvel som amerikanske politikere, FN-bureaukrater og firmaer.

‘Dobbeltspil’ er en solid thriller lige efter drejebogen, og som i et sprængfyldt ‘Homeland’-afsnit får du det hele. Her er hacking, trusler på livet og bagholdsangreb. Her er handlekraftige hovedkarakterer, skumle biroller, hæsblæsende spænding, en laber kvinde, og i sidste ende – måske – en form for retfærdighed.

Michael ved, hvad der foregår og bliver vidne til mord, da han forelsker sig i en smuk, ung kurder, der med fare for eget liv angiveligt modarbejder de irakiske fjender, der gerne bruger maskingeværer for at få del i FN-milliarderne.

Skal han gøre noget ved sagen? Og hvem kan Michael stole på? Er hans FN-chef, charmøren Pasha, spillet af Ben Kingsley, involveret?

Pasha fortæller ham kynisk, at det er uundgåeligt, at penge ender i de forkerte lommer. At det er utopi, at alle pengene i FN-programmet skulle ende hos folket. Og det er i det mindste bedre, at nogle irakere får hjælp i stedet for ingen?

Heldigvis vælger Michael Sullivan som i en rigtig spændingsfilm at gå imod systemet og tage sagen i egen hånd. Han ender et sted mellem Manhattans skyskrabere, og selv om filmen fænger hele vejen, kan man ikke lade være med at tænke, at der ikke er meget nytænkning i plot-opbygningen.
Filmens store styrke er så lykkeligvis den, at det er en historie bygget på virkeligheden, som på underholdende vis forhåbentlig når ud til folket.

3 nervepirrende politiske thrillere:

House of Cards (2013)
Historien om Frank Underwoods vej mod toppen har været nævnt under de fleste middagsselskaber i de senere år. Netflix-serien ramte politisk som ikke-politisk interesserede med Kevin Spaceys charmerende ondskabsfulde karakter.
“Demokrati er så overvurderet,” sagde Frank Underwood til kameraet, og så var historien om den morderlige vej til magten ellers i fuld gang. Serien er med sin dunkle, minimalistiske stil at sammenligne med gamle noir-film. De to første sæsoner er rige på underholdning, men desværre, om end værd at se, mister serien niveau, som den forfalder til ægteskabsproblemer og trekantsdramaer i de følgende sæsoner.

Alle præsidentens mænd (1976)
Watergate-skandalen. Giver den genklang? Det var som bekendt sagen, der fældede præsident Richard Nixon. Washington Post-journalisterne Woodward og Bernstein får tip om en forbindelse mellem indbrud i det demokratiske hus og det hvide hus, som bliver regeret af republikanerne.
Som journalisterne borer sig ind til kernen af sagen, af overvågningen af demokraterne, bliver skandalen større, men det gør faren ved journalisternes arbejde også. I hovedrollernes ses en ung Dustin Hoffman og en ung Robert Redford på detektivarbejde. Og seeren får også lov at gætte med.

De andres liv (2006)
Den myrekrybende, tyske thriller vandt en Oscar for bedste udenlandske film, der ofte er lige så god, hvis ikke bedre end den film, der bliver kåret til bedste (amerikanske) film. Denne er ingen indtagelse. Filmen blev en af de få tyske, som gik solidt ved premieren i efteråret 2006. Filmen foregår i Østtyskland i firserne, hvor borgerne bliver overvåget af staten og fængslet for at modarbejde det kommunistiske styre.
Filmen handler om en Stasi-politiagent, der får til opgave at overvåge en intellektuel forfatter. Opgaven er givet af en minister, der har forelsket sig i en ministers kone. Uha-da. Og hvis politiagenten ikke finder noget på forfatteren, vil politiagenten selv blive anklaget for korruption. Den store konflikt kommer så, da det i løbet af overvågningen går op for Stasi-agenten, hvor fedt livet også kan leves.

Close

Translate »