Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Dybvandsbombe i vejen for Lynetteholm

En såkaldt ‘Wasserbombe’ fra 2. Verdenskrig blev torsdag 14. oktober sprængt i stumper og stykker på havbunden mellem Nordhavn og Refshaleøen.

Det oplyser By & Havn.

Bomben blev fundet af Søværnets Dykkertjeneste i det område, hvor der er planer om at anlægge en ny ø, Lynetteholmen. Her har eksperter kortlagt havbunden med et såkaldt magnetometer, der giver udslag ved magnetiske genstande, som for eksempel efterladt ammunition. I begyndelsen af september blev dykkere sendt ned til et mistænkeligt objekt cirka 1500 meter ud for Trekroner og cirka 1000 meter fra Oceankaj. Fundet viste sig at være en tysk dybvandsbombe – en såkaldt ”Wasserbombe” fra 2. verdenskrig på 60 kg sprængstof.

Gamle og efterladte granater, bomber og miner fra 1. og 2. verdenskrig kan udgøre en potentiel risiko i det 2,8 kvadratkilometer store vandområde, hvor Lynetteholm skal anlægges. Eventuelt gammelt ueksploderet ammunition skal ryddes af vejen. Kortlægningen kan også bidrage til at finde andre genstande, som kan have behov for at blive undersøgt, herunder arkæologiske fund.

Søværnets Dykkertjeneste har udført sprængningen, som har splittet bomben ad, uden at den er detoneret. Forud for sprængningen blev der udsendt ‘advarende lyde’ for at skræmme marsvin og sæler væk fra området inden sprængladningen gik af.

De såkaldte dybvandsbomber blev under 2. verdenskrig brugt til at bombe fjendens ubåde under vandet. Det vides ikke, hvordan den fundne bombe er endt på havbunden ud for Nordhavn, og hvorfor den ikke er eksploderet. Dykkerne har også fundet resterne fra en haubitser-granat og et fyldt magasin fra et maskingevær. Der er stadig dykkere i området, og de skal i alt undersøge omkring 400 lokaliserede objekter.  

Video produceret af By & Havn. Resterne fra dybvandsbomben bliver udstillet på Toldboden 7 hos By & Havn på kulturnatten i aften fredag 15. oktober.

 

Close