Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

En jordomrejse på Ydre Nordhavn

Kunstner Nana Francisca Schottländer og hendes kolleger arbejder på et stort projekt, HABITAT + BODYSCAPING, på Jorddepotet i Nordhavn. Der er udstilling i Tunnelfabrikken fra 3. juni. Derefter følger performance på selve Jorddepotet fra 10. juni. 

Projektet præsenteres som en del af dette års Metropolis Festival i København, og er blevet til som et møde mellem kunst og byudvikling. Kunstnerne har samarbejdet med bl.a. Københavns Kommune, Unionkul A/S og By & Havn, I et års tid har de forskellige instanser ladet Nana Francisca Schottländer gå på opdagelse på deres arbejdsplads midt mellem gravemaskiner, lastbiler og jordbunker, 

”Nana Francisca Schottländer og hendes kolleger er som nogle af de første ‘uvedkommende’ trådt ind bag hegnet. Deres øjne, tanker og mange refleksioner over de landskaber og bjerge af jord, som byudviklingen genererer, giver forstyrrelse i vores dagligdag, men også en kærkommen lejlighed til at skue fremad og se, at byens nye arealer også er mulighedernes land”, siger Jens Nejrup, der er enhedschef for KMC Nordhavn, som driver jorddepotet. 

Foto: Mikkel Ulriksen

Har kælet for asfalten
Nana Francisca Schottländer har besøgt landskabet på alle årstider og tider af døgnet – og også oplevet at blive smidt ud mange gange. 
Kærligheden er blevet ved at vokse for hvert møde. Jeg har sovet ved bredden af en forurenet å, indsnuset og kælet for asfalten, danset med hjulspor, mudder og kampesten, begravet drømme og fremtidsfrø i leret, techno-ravet rundt om et bål. Jeg har skrevet mig ind i landskabet, ligesom det har skrevet sig ind i mig, og jeg har insisteret på at komme her igen og igen. Og bedt om lov igen og igen – både hos mennesker med nøgler og planer – og hos dem, der allerede bor her, fortæller hun.

Performance
Hendes spørgsmål har fra starten været, hvordan kunsten kan gøre byudviklingen og udformningen af vores byer håndgribelig og fysisk for borgerne. Resultatet er bl.a. blevet til en alt andet end sædvanlig performance ‘BODYSCAPING’. Her er det nu deltagernes tur til at møde landskabet med deres krop. Alle iføres kedeldragt og sikkerhedsvest og guides ud blandt bunkerne af jord, sand og mudder for fysisk at mærke og gå på opdagelse i den jord, vi er en del af.

Dyr, insekter, planter, vand, grundstoffer, materialer … Alt dette bebor allerede Jorddepotet og flyttes med rundt, når nye læs jord kommer til og en dag rejser videre. Der findes ikke en færdig konklusion. For uanset hvor mange gange, vi kommer tilbage, kan vi aldrig komme tilbage. Landskabet flytter sig, ændrer form, og det samme gør vi. Både Jorddepotet og vi er materie på rejse.” Uddrag fra programmet.Foto: Mikkel Ulriksen

Udstilling
Samtidig kan man opleve udstillingen HABITAT i Tunnelfabrikken. Her udforskes Jorddepotet gennem installationer. 150 tons jord i hallen indtages af halvmytologiske væsner skabt af billedkunstner Ari Lin Sixten. I rummene breder landskabets lyde sig i kompositioner af Jacob Kirkegaard. Objekter fra Jorddepotet balancerer i gamle støbekanaler. En container er ramme om filmede møder mellem landskab og menneskekroppe. Og fotograf Marine Gastineau har fanget øjeblikke i landskabet. 

Publikation
Endelig består projektet også af publikationen HABITAT + BODYSCAPING som undersøger de tematikker om menneske, materie, krop, by, fortid og fremtid, som Jorddepotets hyper-antropocæne landskaber rummer.
Projektet præsenteres af Metropolis – Københavns Internationale Teater. Andre samarbejdspartnere har været Københavns Kommune, By & Havn og Unionkul A/S. 

Del af en værksserie
Nana Francisca Schottländer arbejder med undersøgende, hybride formater i feltet mellem performance, koreografi, billedkunst, video og tekst – gerne i værkserier, der strækker sig over flere år. Hun har bl.a. skabt større projekter ved Vadehavet i samarbejde med Nationalpark Vadehavet, i Thy med udstilling på det nyåbnede Statens Museum for Kunst Thy. HABITAT + BODYSCAPING er en del af den fortløbende værkserie Landscape Bodyscape Relationscape.

HABITAT + BODYSCAPING
Udstilling, performance og publikation
af Nana Francisca Schottländer
 
Udstilling: 3. juni-4. juli
Performance: 10. juni-4. juli Mødested: Tunnelfabrikken
Se mere: www.metropolis.dk

Foto: Marine Gastineau

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close