Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Et Lægehus – og måske et gravmæle?

Hvad mangler Nordhavn i vores nye 2020-årti? Mine to tanker om nye tiltag for vores Nordhavn er ikke reciprokt forbundne på den måde, at det ene nødvendigvis er en konsekvens af det andet. Et lægehus er for os alle, et gravsted – et fælles mausoleum – er blot en helhedstanke for Nordhavn omkring livets finale. 

Af Else Togo

Årsagen til at mine tanker kredser om nærhed af lægehjælp og om livets afslutning er dels egen alder, dels tanker i forbindelse med nyheden om en kommende kirke i år 2025 i Nordhavn.

Foreløbig glæder jeg mig over i mit daglige Fusionistaliv (fusionista.dk) at være den heldige beboer i et byrum med masser af faciliteter for aktiviteter. På vandet har vi et flydende aktivitetshus og 24 m over gadeplan et aktivt konditag på det beplantede P-hus Lüders. Det er samtidig omkranset af en smuk frise, der fortæller havnens historie.

Vi nybyggere i Nordhavn bør også på vores måde være med til at forme og præge Nordhavns nye historie. Ikke blot ved at vise den frem for hinanden, men også for vore efterkommere. Udover områdets nye arkitektur tænker jeg her på vores eftermæle post mortem. Se næste afsnit.

Måske er det forbigået min opmærksomhed, men jeg mener ikke at have hørt noget om planer for et Lægehus i Nordhavn. Et Apotek er dog på vej til åbning i Orienten, og det ser jeg meget frem til.

I november havde jeg brug for akut lægehjælp og ønskede mig mulighed for både konsultation og kontrol i nærmiljøet i et dertil indrettet LÆGEHUS. Det er meget forståeligt, at unge læger af i dag ikke finder det interessant og lærerigt at sidde alene i en almen enmandspraksis. Derfor må et lægehus med forskellige specialer og tilhørende ambulante undersøgelsesmuligheder da være på ønskelisten for enhver læge med lyst til at praktisere blandt borgerne! Et lægehus med let adgang kan vel ikke kun være et ønske fra den ældre generation i Nordhavnsområdet? Alle børnefamilierne har vel ligeledes brug for samme faciliteter i deres nærmiljø? Min egen læge bor på 2. sal i en ældre ejendom på Østerbrogade UDEN elevator, og min lungebetændelse var længe om at liste sig helt derop. Ikke at jeg tog skade af det, men havde jeg også været gangbesværet havde det været et problem.

Derfor kunne jeg godt tænke mig en åben dialog med rette tekniske instanser på højt kommunalt niveau for at høre, om der eksisterer planer for et lægehus i voksende Nordhavn?

Et Gravmæle

Alt her i vores nye Nordhavnsbydel synes indtil videre gennemtænkt og planlagt fra de første trådte barnesko i et kreativt “Legehav” til beboernes daglige behov for en smidig infrastruktur (det bliver snart bedre) til alt for livets opretholdelse fra indkøb til recycling. 

Derfor, i en total livscyklustanke for Nordhavn, synes jeg det kunne være interessant at høre, om nogen “deroppe” i de kommunale hierarkier har planer om noget dernede Six Feet Under? Dernede hvor man ender, når livsbanen er afsluttet? Ikke fordi det er et “brændende” ønske for mig, men en skønne trist dag får vi alle uden undtagelse brug for vores sidste rasteplads. 

Jeg er ikke bekendt med en byplanlæggers mindset, men har da erfaret, at der både er tænkt livssammenhæng og kvalitet ind i vores 2150 hood. Om godt 5 år – engang i 2025 – skulle der således være opført en 200 millioner kroner dyr kirke i det nye Nordhavns Sogn. (- Selvom der er 10-12 kirker i vores nærhed på Østerbro!). 

Kommer kirken til os, kunne det være interessant at vide, om der ved samme lejlighed planlægges rumplads omkring dødens eftermæle for Nordhavnsboerne? 

Et spektakulært og skulpturelt mausoleum kunne være første tiltag til at præge historiefortællingen om nybyggerne rundt om Københavns Havn. Rammerne omkring vores sortie må gerne være både pompøse og storladne, ikke blot for de efterladte, men også for os der skal vælge gravplads. Min livlige fantasi ser nyanlagte kanaler mellem broer og monumentale søjlegange, der rummer vores jordiske rester. Det ser smukt og roligt ud. Også for fremtiden.

Vi fra de store årgange har altid været parate til alternative og kreative tilvalg og ville elske, hvis vi i døden kunne være med til at skrive endnu en historie og samtidig tage os godt ud for eftertiden.

Godt nytårsårti til Nordhavn, fra en Fusionista årgang 1945

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »