Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Flere vil gerne bygge nyt UNICEF kæmpelager

UNICEFs verdenslager på Oceanvej er det største humanitære lager i verden. Nu skal det flyttes lidt længere ud på Nordhavn, og samtidig bliver det endnu større.

UNICEFs aktiviteter i Nordhavn er nu så omfattende, at man har behov for at udvide verdenslageret og samtidigt få en ny administrationsbygning. UNICEF har anmodet Danmark om at opføre et nyt varelager og kontorhus – kaldet CAMPUS 4. Regeringen har givet By & Havn opgaven med at opføre det nye anlæg med et byggebudget på ca. 3,2 mia. kroner.

I juni 2024 vandt PLH Arkitekter m.fl. opgaven med at designe verdenslageret i som totalrådgiver i samarbejde med NIRAS, SLETH og Frost Larsen.
By & Havn har derefter udbudt byggeopgaven, og det har givet flere prækvalificerede bud, som nu skal undersøges nærmere. Det nye verdenslager skal stå klar til brug ved udgangen af 2028.

By & Havn har offentliggjort denne illustration af Unicef CAMPUS 4 på Oceanvej. (PLH Arkitekter)

Det nye lager kommer til at ligge 700 meter fra den kommende containerhavn og tæt på den kommende Nordhavnstunnel. Administrationsbygningen skal huse op mod 600 medarbejdere. Dertil kommer et lavlager og to fuldautomatiske højlagre med plads til over 75.000 paller. Desuden skal der være besøgscenter og konferencefaciliteter i byggeriet. Administrationsbygningen får et samlet etageareal på omkring ca. 15.000 kvm., mens det samlede lagerareal bliver ca. 48.000 kvm.

Sådan så Unicef-lageret på Marmormolen ud indtil det blev nedrevet i 1990erne. (Foto: Unicef Danmark)

Verdenslager siden 1962 i København
UNICEF har haft varelager i København siden 1962. I første omgang som en del af frihavnen, hvor det daværende UNIPAC flyttede fra New York til Marmormolen i København med et nødhjælpslager, der sidenhen blev udvidet af to omgange i 1982 og 1990. Fra 2012 har lageret ligget på Oceanvej, imens UNICEFs administration har været en del af UN-Village (FN-byen) yderst på Marmormolen. Lageret i København er allerede i dag det største lager af UNICEFs seks verdensomspændende UNICEF-hubs – og det stod I 2023 for 84 procent af den totale mængde af UNICEF-forsyninger.

Når UNICEF ønsker at udvide deres lagerkapacitet i København, hænger det sammen med den gode placering i forhold til containerhavn og lufthavn. Med den nye Nordhavnstunnel bliver transport til Københavns Lufthavn gjort hurtigere, og det har stor betydning for levering af katastrofehjælp. Nærheden til lufthavnen betyder også at UNICEF nemmere kan tiltrække international arbejdskraft og modtage internationale gæster.

“At UNICEF har så stærke bånd til København og ønsker at udvide deres faciliteter her, er ikke kun godt for den globale nødhjælp – det er samtidig godt for København og ikke mindst Nordhavn. Det kaster både arbejdspladser og investeringer af sig. Og så cementerer det Københavns gode ry som en international hovedstad,” udtaler Adm. direktør, Anne Skovbro, By & Havn.

4 teams har søgt
Ved udløbet af udbuddets ansøgningsfrist havde fire teams ansøgt om at blive prækvalificerede til at udføre byggeriet. Parallelt hermed er 2 leverandører af lager- og logistiksystemet blevet prækvalificeret. De 4 prækvalificerede til byggeriet er:

  • MTH med Artelia og CF Møller
  • Konsortie af Munck og 5E Byg med AFRY og Christensen & CO Arkitekter
  • NCC DK med Arkitema og COWI
  • Nordstern med Vilhelm Lauritzen Arkitekter og VITA Ingeniører.
  • De to prækvalificerede til lager- og logistiksystemet er de udenlandske firmaer Dematic og Swisslog.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve
Close

Translate »