Der går mange år før de første mennesker får adresse på Lynetteholm. Men allerede næste år kan de første beboere være på vej. Lynetteholm har fået dispensation til at etablere ynglehuller og udsætte Grønbrogede tudser på Lynetteholm.
Der vil nu blive etableret 1500 kvm. ynglevandhuller i det kystlandskab, som er under etablering. I anden etape af kystlandskabet – fra 2031 – vil der komme yderligere 4.500 kvm. ynglehuller.
Det er første gang nogensinde, at myndighederne har givet dispensation til at etablere levesteder for en truet dyreart i et byudviklingsområde, som endnu er under opbygning.
Ved miljøvurderingen af Lynetteholm i 2020 blev det besluttet at forhindre den grønbrogede tudses adgang til jordopfyldsområdet. Men efterfølgende har EU-Kommissionen åbnet muligheder for at dispensere for beskyttelse af den grønbrogede tudse i projekter, hvor arten endnu ikke har koloniseret et område, men hvor en sådan kolonisering er forventet. Lynetteholm er blevet vurderet egnet til en dispensation, da anlægget i mere end 30 år vil skabe nye og egnede levesteder undervejs i jordopfyldningen.
Ifølge NIRAS, som er By & Havns naturrådgiver, er dispensationen en vigtig nyskabelse inden for naturbeskyttelse.
“Når vi tænker naturbeskyttelse ind tidligt i planlægningen, får vi bedre løsninger for både mennesker og arter. Lynetteholm er et godt eksempel på, hvordan man kan balancere byudvikling og biodiversitet – og det kan bane vej for fremtidige projekter i hele landet”, udtaler Markedschef for Natur og Biodiversitet hos Niras, Martin Hellesøe.
Grønbroget tudse er en beskyttet dyreart i EU, som er opført i habitatdirektivets bilag IV.
Den grønbrogede tudse foretrækker at leve i vandhuller og vandpytter med lavt vand uden vegetation. Tudsen har gennem årtier klaret sig omkring København, selv om de oprindelige strandenge langs kysten er forsvundet. Det skyldes blandt andet at nye egnede levesteder for arten er opstået ved landindvinding, f.eks på Vestamager, Avedøre Holme, Øresundsforbindelsen og Peberholm. Disse områder har fungeret som gode levesteder for tudserne gennem en periode på 20-30 år, indtil tilgroning eller anden anvendelse har gjort områderne uegnede igen. Men nu er muligheden så opstået i Nordhavn.
.