Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
redningsvest sikkerhed

Før du tager ud: Tjek redningsvesten!

Søsportens Sikkerhedsråd anslår, at 5-10 pct. af de redningsveste, som er i brug i Danmark, har en funktionsfejl.

Der findes omkring 500.000 fritidsbåde i Danmark. Nogle af dem ligger i Nordhavn, og påsken traditionen tro det tidspunkt, hvor mange bådejer tager på sæsonsens første tur. Søsportens Sikkerhedsråd opfordrer alle til at finde redningsvesten frem fra gemmerne, og give den det årlige tjek. Ud af de 11 druknede i forbindelse med fritidssejlads i 2021, var det blot tre af dem, der bar vest, da de blev fundet i vandet.

 Mellem 5-10 pct. af de selvoppustelige redningsveste som bruges af sejlerfolket, har funktionsfejl. Derfor er det en god idé at tjekke redningsvesten mindst én gang om året – og sæsonstarten er en oplagt anledning. Det tager kun få minutter. og hvis den ikke virkker, kan den ikke redde liv, skriver Søsportens Sikkerhedsråd i et påske-opråb.

“I dag er langt de fleste redningsveste oppustelige, og derfor er det særlig vigtigt at tjekke, om den automatik, som udløser vesten, stadig fungerer efter at have været pakket væk en hel vinter. Når du bruger vesten jævnligt, slider du også på opdriftsblæren, som kan blive utæt, og så er vesten ikke meget bevendt,” siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

Man bør faktisk tjekke vesten yderligere et par gange i løbet af sæsonen.
“For så vil du opdage det, hvis gaspatronen er defekt, eller hvis der er andre dele, som er udtjent. Tag også stilling til, om bæreevnen stadig passer til dig og din besætnings vægt. Og husk at tage vesten på, når du sejler ud, ellers gør den ingen gavn, siger Sten Emborg.

Se en kort film om tjek af redningsvesten

 

 

redningsvest sikkerhed bSådan tjekker du din oppustelige redningsvest

        • Læg den selvoppustelige redningsvest på et bord og åbn vesten i siden. Bemærk, hvordan den er foldet, så du kan folde den sammen igen.
        • Tag CO2-patronen ud og tjek, om der er hul i toppen af patronen. Hvis der er hul, så er den tom og skal udskiftes. Vej evt. patronen på en brevvægt. På patronen står den oprindelige totalvægt (patron + CO2). Patronen må højst mangle to gram.
        • Tjek automatikudløserens udløbsdato. Er den for gammel, udskiftes den. Har udløseren rød indikator, skal den også skiftes. Nogle veste har en synlig tablet i udløseren. Tjek den med neglen – hvis den er blød, skal den udskiftes.
        • Tjek den manuelle udløser. Den skal være ført tilbage, og den lille grønne sikkerhedssplit skal være intakt.
        • Blæs vesten op gennem mundstykket. Lad den ligge i 16-24 timer. Er trykket gået af, er den utæt og skal kasseres. Holder vesten trykket, lukkes luften ud via mundstykket.
        • Montér automatikudløser og CO2-patron. Montér en automatikudløser/tablet og skru en fuld eller ny CO2-patron i udløserenheden.
        • Pak vesten sammen. Følg den medfølgende brugsanvisning for, hvordan den skal foldes. Notér årstallet for, hvornår du har givet vesten et tjek, med vandfast tusch på ydersiden af vesten.
        • Hvis du er i tvivl om, hvordan du tjekker vesten, kan du sende den til autoriseret service.

 

Close