Lendager Group i Nordhavn har vundet Boligfonden Kubens Procespris 2020 for byggeriet Ressourcerækkerne i Ørestad Syd. Lendager Group har taget et opgør med silotænkning og traditionelle processer i byggebranchen, og som de første indført cirkulær økonomi i et større byggeprojekt, mener dommerpanelet.
Om mange år vil der stadig ankomme busser til Ressourcerækkerne i Ørestad Syd, og danske og udenlandske byggefolk vil stige ud for at beundre boligkarréens genbrugsmursten og gangbroen, en genbrugs stålbro fra en gammel industrihal i Sverige, som er genopført i gårdanlægget.
Lendager Group, som har udviklet og opført Ressourcerækkerne, modtog i sidste uge Boligfonden Kubens Procespris 2020 for det innovative byggeprojekt. Prisen uddeles i samarbejde med Lean Construction-DK Netværket. Lendager Group får prisen for at nytænke processer og metoder på Ressourcerækkerne og sætte kursen for fremtidens byggeri med upcyclede materialer.
Vi er sindssygt stolte over at modtage Procesprisen. Alle med blot en flig af kendskab til byggebranchen ved, hvor svært det er at få nogen til at gøre noget nyt. Det er en kæmpe anerkendelse at modtage en pris for at sætte en kæp i hjulet og disrupte ”plejer” med cirkulær tankegang, innovationer og upcycling, siger Anders Lendager, grundlægger af Lendager Group.
Juryen ser store internationale perspektiver i arbejdet med Ressourcerækkerne. Byggeriet viser potentialer for eksport af grønne cirkulære løsninger til resten af verden. Samtidig har Lendager Group vist vejen med nye strukturer for processer, roller og ansvar.
Deres arbejde kan få stor impact på fremtidens byggeri og har allerede sat ringe i vandet. De er ildsjæle, som skaber håb om et mere bæredygtigt, cirkulært og mindre ressourcekrævende byggeri i fremtiden, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.
Anders Lendager siger at projektet kun lykkedes takket være en risikovillig bygherre oig dygtige rådgivere, ingeniører, tømrere, diamantskærere og murere som Brandt Diamant, Logik og Co, Norto, P. Olesen, Tscherning.
Alle har bevæget sig langt ud af deres komfortzone for at få enderne til at mødes og vise, at vi kan realisere fremtidens bæredygtige byggeri i dag, siger Anders Lendager.
Ressourcerækkerne
Ressourcerækkerne er et af de første boligbyggerier i verden som er bygget med upcyclede materialer. Bebyggelsen består af 29 rækkehuse og 63 lejligheder og er opført med gamle teglsten fra blandt andet Carlsberg. Teglstenene er skåret ud i felter og genbrugt på facaden. Der er også brugt overskydende træ fra metroen, ligesom drivhusene på tagterrassen er bygget med gammelt glas. Et gammel t-dæk fra et nedrevet industriejendom fungerer som en gangbro, der skaber forbindelser på tværs af bebyggelsen.
(Foto: Morten Skaarup Jensen, Sidse Buch, Malene Raagaard Møller, Niklas Nolsøe og Anders Lendager i Lendager Groups lagerhal fyldt med gamle materialer. Foto: John Ehbrecht
Læs også:
Boligfirma hyrer ‘influencer’ til at bo i Ørestad
Kom på tur til Upcycle Studios og Ressourcerækkerne
Stålbro på plads i Ressourcerækkerne
Juryen bag Procesprisen
Sidse Buch, Konsulent i BAT og direktør i Boligfonden Kuben
Malene Raagaard Møller, Senior Udviklingschef, NCC
Søren Wandahl, Leder af forskningsgruppen for Byggeproduktion, Aarhus Universitet
Dag Sander, Chefrådgiver, Sweco Danmark A/S
Morten Skaarup Jensen, Projektleder Værdibyg / Lean Construction-DK