Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Fuglene over Sundet: Dramatik og indlevelse

fugleneFuglene over Sundet er et dansk drama, der tager afsæt i de første hæsblæsende dage efter jødeforfølgelsen kom til Danmark i 1943

4stjernerFuglene over Sundet. Instruktør: Nicolo Donato . Medvirkende: Danica Curcic, David Dencik, Laura Bro, Jacob Cedergren, Nicolas Bro, Lars Brygmann. Varighed: 95 min. Premiere: 27. oktober

• I året 1943 svirrede rygterne i København om at nazisterne deporterede jøder, man havde ikke oplevet noget så voldsomt i Danmark på daværende tidspunkt og de fleste troede ikke på det, hvilket resulterede i at mange folk ikke havde en flugtplan, da Gestapo bankede på døren.
Det har familien Itkin heller ikke da nazisterne banker på døren og nogle rygter driver dem til Gilleleje, hvor de kan blive sejlet til Sverige.

Arne Itkin (David Dencik) er berømt jazzmusiker i København, hvor han sammen med sin familie bor i en lækker lejlighed og er meget hip. Hans kone Miriam (Danica Curcic), er husmor, passer deres 5-årige søn og går i synagogen. Det er netop i synagogen, hvor Miriam hører rygtet om deportering. Hun agerer hurtigt og handlekraftigt, men bliver mødt med modstand af Arne, som ikke tror på rygterne. Det skal hurtigt vise sig at rygterne er sande og familien må hurtigt flygte ud af lejligheden og ud af byen. Hurtigt viser det sig at der er flere, der gerne vil hjælpe familien Itkin og andre jødiske familier på flugt, men det er ikke uden udfordringer.

Danica Curcic spiller godt og naturligt, hvilket gør at man som tilskuer kan leve sig ind i hendes situation og have medfølelse med hende. Ligeledes lykkedes det David Dencik at spille overbevisende, og skuespillernes kemi skinner i gennem filmen og holder det høje niveau med filmens flotte æstetiske side. De kølige og nedtonede billeder giver en ubehagelig stemning, men samtidig nogle flotte og rolige kompositioner, der giver tid til at tænke over filmen mellem al actionen.

Mange steder i dramaturgien går filmen lidt for hastigt til værks, hvilket desværre gør at den sommetider virker overfladisk og slutningen bliver tom. Når det så er sagt, er størstedelen af filmens dramaturgi sammenhængende og man kan relatere historien til samtidens flygtninge og nogle af de tankestrømme de går gennem.

Det spændende ved historien er, at parret har en søn på 5 år, som de prøver at guide igennem flugten så hensigtsmæssigt som muligt. Filmen portrætterer flygtninge som stærke individer, der bare gerne vil det bedste for deres familie og dem selv. Hvor stikkere, folk der tjener på andres ulykke og nazister bliver fremstillet som svage og frastødende personer.Instruktøren formår altså at skildre flugten på en filmisk flot måde med godt skuespil, men slutningen mangler en forløsning og nogle af dialogscenerne bliver sommetider for tunge og man mister koncentrationen.

Instruktøren har et potentiale til at lave danske spillefilm i høj kvalitet og jeg ser frem til at se mere i fremtiden, men desværre formår den ikke helt at komme på op samme niveau som eksempelvis ‘Flammen og Citronen’.

Close

Translate »