Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

God optakt til præsidentvalg

trumpDer skydes lidt til venstre og meget til højre i ny portræt-dokumentar om de to præsidentkandidater, der har hver deres måde at løse kriser på.

4stjernerTitel: Præsidentvalg 2020: Biden og Trumps valgkamp. Instruktør: Michael Kirk.Medvirkende: Joe Biden, Donald Trump, John Bolton, Jill Biden. Varighed: 112 minutter. Premiere: Oktober på Dr.dk. Kan ses til 2023.

For I gætter vel aldrig, hvem der fremstår mest sympatisk? Eller det gør I, for det forudsigeligt nok Joe Biden, der leverer “ægte tårer” og “aldrig bliver knock-out’ed, men rejser sig fra tragedier som den legendariske bokser Muhammad Ali”, men bare rolig: Biden står også for skud i dokumentaren om, hvordan de to præsidentkandidater håndterer kriser, og at ingen kommer til magten uden en løgn, to eller tre.

Og dem var i øvrigt rigeligt under den første præsidentdebat mellem Trump og Biden, så til dem, der ikke orker at se den vuggestuedebat, er ‘The Choice 2020: Trump vs. Biden’ et glimrende alternativ – eller som den hedder på DR-dansk: ‘Præsidentvalg 2020: Biden og Trumps valgkamp.’

Det er det amerikanske, public service tv-program Frontline, der står bag dokumentaren, som er nummer – og hold nu godt fast – 753 i rækken, siden serien gik “on air” i 1983. Den er instrueret af den erfarne dokumentarist Michael Kirk, der har stået bag mere end 70 af episoderne.

Tv-dokumentaren veksler sin fortælling mellem overfladiske punktnedslag i de to præsidentkandidater i kronologisk rækkefølge: Barndom, ungdom, karriere med succeser og skandaler. En fortællerstemme guider os gennem de mange klip fra politiske kongresser til tv-aviser fra 60’erne til i dag, mens en række interviewede, der har haft Biden eller Trump inde på livet, og giver anekdoter om, hvem de i virkeligheden er.

Blandt Trump-kenderne er hans i offentligheden yderst kritiske niece, Mary Trump, forfatter Michael Kranish til den også kritiske bog, ‘Trump bag Facaden’, og den tidligere, fyrede nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, mens Biden bliver portrættet af personer som hans kone og af hans bedste ven, og det giver en stor ubalance i de to fortællinger. 

Bidens ‘venner’ er simpelthen sødere. Som 29-årige gjorde han den unge advokat det umulige: Han slog den populære, republikanske senator J. Caleb Boggs i delstaten Delaware og blev USA’s sjette yngste senator. Tidligt i livet mistede han sin kone og yngste datter, en af tre børn, i en bilulykke, og den tragedie kombineret med hans søns død som følge af en hjertetumor, gør hans følelser og forståelse for andre menneskers situation, autentisk, forlyder det.

Med Trump derimod får vi nærmest kun det værste. Hvor Biden er ægte, er Trump image. En bølle fra barnsben, der løser kriser ved at skabe splid og skandale og tidligt lærte del-og-hersk-teknikker af advokaten Roy Cohn, der bliver kaldt mørkets hersker, og sådan fortsætter fortællingen om den amerikanske præsident, der nærmest kun bliver rost for at være ambitiøs.

Men det er fængende og medrivende, og Biden får heldigvis også lidt skrald. Løgne om sit cv, tale-tyverier og gamle politiske sager klæber til ham og giver et billede af en karrierepolitiker, men det bliver kun til ridser i lakken. Vi lærer, at han kommer videre ved at sige: ‘Undskyld, undskyld, undskyld’, erkende sine fejl og love at rette op på dem.

Dokumentaren forholder sig ikke til politik, altså til hvad de to præsidentkandidater mener om klima, skatteforhold og sundhed, men det har så heller ikke været dokuens ærinde, men et indblik i de to mænds personlighed og håndtering af kriser. Det lykkes trods alt godt!

Close

Translate »