“Vi kan ikke forhindre en isoleret voldelig hændelse, men vi kan gøre så meget andet for at forbedere adfærd og orden på Sandkaj, og det gør vi i den grad også,” siger den nye formand for G/F Århusgadekvarteret, Bente Hyldahl Fogh.
Overfaldet med 15-20 aktivt deltagende unge på Sandkajblev set af mange, og har øget utrygheden blandt beboerne. Også i bestyrelsen for G/F Århusgadekvarteret. Den nyvalgte formand for grundejerforeningen er helt enig i, at trygheden for beboerne skal genskabes.
“Jeg var ikke selv vidne til den ubehagelige episode, men jeg kan forstå at den var meget voldsom. Det hele skete jo lige foran beboernes hjem, og der var fyldt med børn og voksne på kajen. Heldigvis var politiet hurtigt til stede,” siger Bente Hyldahl Fogh.
“Det er helt afgørende, at vi får genskabt trygheden og troen på, at vi kan finde en balance i forholdet mellem beboere og badegæster på Sandkaj. Jeg synes at vi skal forsøge at skille tingene lidt ad. Vi har haft foreløbig én helt uacceptabel voldelig hændelse på Sandkaj i år. Og så har vi haft rigtig mange solskinsdage med rigtig mange gæster – hvor der ikke har været vold, men til gengæld udfordringer med skrald, parkering og musik.
“Vores område er født med en lang kajkant og en offentlig badezone. Det kan vi ikke lave om på. Men mange andre ting kan vi faktisk gøre noget ved. Og grundejerforeningen bruger meget krudt på at forbedre forholdene, så vi alle kan være her,” siger hun til Nordhavn Avis.
Bl.a. er grundejerforeningen i gang med at få skærpet ordensreglementet for gæster på Sandkaj, så f.eks. musik fra soundboxe er helt forbudt. Min mangler lige den sidste godkendelse fra politiet som vi er lovet meget snart. Grundejerforeningen arbejder løbende på at optimere skiltningen.
LÆS:“Vi skal have trygheden og fællesskabet tilbage”
Og så har foreningen hyret sit eget vagtværn – ‘De gule veste’.
“Vagterne havde en god effekt sidste år, og derfor har vi også hyret dem i år. De er med til at dæmpe små-uro, sørge for at skrald bliver smidt i affaldsspandene, og holder opsyn etc.og at folk ikke parkerer cykler og biler ulovligt osv (Det er ikke deres ansvar).”
“Jeg ved at der har været kritik af vagterne efter hændelsen i søndags, fordi vagterne ikke fik grebet ind og stoppet volden. Men der er grænser for, hvad de kan og må gøre i truende situationer. Det er klart at de skal være med til at dæmpe gemytterne. Men er der tale om vold, er det ikke deres opgave at intervenere.”
Grundejerforeningen arbejder lige nu med at skabe ordentlige forhold på området for parkering af biler og cykler på de veje og pladser, som foreningen har ansvar for. Det er f.eks. Göteborg Plads, Sandkaj og alle mindre stikveje mellem ejendommene.
“Vi er ved at få godkendt nye regler og ny skiltning for parkering. Her skal vi have tydelig ‘Parkering Forbudt’ skiltning, og det er ved at blive godkendt i kommunen. Når skiltningen er på plads, vil vore egne parkeringsvagter rondere hyppigt på de dage, hvor behovet er stort,” siger Bente Hyldahl Fogh.
På Göteborg Plads kommer der snart skiltning og afmærkning, som betyder at cykler ikke blokerer al færdsel ned til kajen. Det er bl.a. vigtigt for at sikre adgangen for brand- og redningskøretøjer.
”Og så har vi lige aftalt en gennemgang af affaldsordningen med By&Havn, så vi kan få forbedret forholdene her. Det er stærkt påkrævet og kan ikke gå hurtigt nok”, slutter Bente Hyldahl Fogh af.
LÆS: Nærpolitiet: Utryghed et problem i Norhavn
Alle beboere opfordres til at gøre opmærksom på forhold, situationer eller hændelser, som giver anledning til bekymring.
Man kan skrive til G/F Århusgadekvarteret om forhold vedr. affald, skiltning, parkering mv. på mail: gfaarhusgadekvarteret@cej.dk
Man kan kontakte Nærpolitiet om observationer og gener fra grupper af gæster i kvarteret: 30536315. Der kan IKKE sendes SMS. Mail: kbh@politi.dk
Man kan bruge politiets anonyme tippe-tjeneste: https://politi.dk/anmeld/tip-politiet
Ikke akutte forhold: 114
Akut brug for politi eller redning: 112.