De 12 københavnerbænke, som By og Havn har sat op i Nordhavn, er ikke faldet i god jord hos alle beboere i området. Men de må godt selv fjerne dem, fortæller By og Havn.
Pludselig stod de der. De grønmalede, klassiske og kendte københavnerbænke. Men det var ikke alle, der var lige begejstrede for bænkene. ”Har By og Havn fået hedeslag?” ”De er malplacerede” og ”Det virker som om, de er droppet tilfældigt ned på pladsen”. Det var nogle af de reaktioner, som en læser, Else Togo Trust, fremfor med i et læserbrev i Nordhavn Avis denne sommer, ligesom andre læsere har kontaktet avisen med samme tanker.
Men hvis beboerne er utilfredse med bænkene, kan de faktisk selv fjerne dem, fortæller By og Havn nu.
”I princippet må grundejerne fjerne bænkene igen, men der SKAL være bænke med jævne mellemrum i området, som opfylder kommunens krav om tilgængelighed,” siger Johnny Jensen, som er seniorprojektleder i By og Havns anlægsafdeling.
Krav om bænkeplads
Bænkene er nemlig et krav fra kommunen, for der skal være bænke i bybilledet, så for eksempel ældre og gangbesværede kan tage et hvil på deres daglige færden. Derfor var der ikke så meget at rafle om, da bænkene skulle sættes op, og københavnerbænkene opfylder de krav, der er til en sådan bænk. Derudover passer den godt ind, mener By & Havns arkitekter.
”Vi har valgt københavnerbænkene ud fra en arkitektonisk betragtning. Vi er i København, og der er gamle bygninger i området. Vi kunne have valgt andre løsninger, men vi vil gerne trække fortiden ind i området,” siger Johnny Jensen.
En del af planen
I modsætning til hvad mange tror, er københavnerbænkene i Nordhavn ikke en ny opfindelse. De har hele tiden været en del af planen for området.
”Københavnerbænkene er en del af den oprindelige plan fra 2013,” siger Johnny Jensen, der har været med til at placere de enkelte bænke i Nordhavn.
”Vores arkitektafdeling har anvist placeringen af bænkene, og vi har kigget på, hvor de står mest hensigtsmæssigt,” siger han.
”Alle bænkene er orienteret, så man kan kigge ud over noget som for eksempel på Sundkaj. Bænken på Tingstedet kunne nok godt have været placeret anderledes, så den stod op ad en bygning, men den har grundejerne mulighed for at genplacere,” siger Johnny Jensen.
Den skæve bænk
Også bænken på Göteborg Plads har fået en hård medfart. Den er nemlig ikke i vater. Men det har Johnny Jensen en forklaring på.
”Det skyldes simpelthen, at underlaget ikke er lige, og den er sat op til at følge belægningen. Man kan altid justere den, men det vil så betyde, at siddehøjden ikke er lige på hele bænken,” siger Johnny Jensen, som i øvrigt kan oplyse, at bænkene har kostet lige i underkanten af 10.000 kroner stykket og er tyverisikret, da de er et yndet objekt for de langfingrede.
Der er omkring 3000 københavnerbænke rundt omkring i København, og nu står de 12 af dem i Nordhavn.
‘Vi fjerner ikke bænkene – men vi flytter dem’
Nordhavn Avis har talt med bestyrelsesmedlem i grundejerforeningen i Århusgadekvarteret, Charlotte Danielsen, om bænkene. Hun medgiver, at de ikke står optimalt.
”Vi har i grundejerforeningen set på placeringen af bænkene og medgiver, at de ikke er hensigtsmæssigt placeret, derfor kommer vi til at flytte lidt rundt på dem i de kommende uger. Det drejer sig om cirka ti bænke, blandt andet den, der står med ryggen til en statue og den, der er ved legepladsen,” siger Charlotte Danielsen.
Hun er klar over, at grundejerforeningen er i sin gode ret til helt at fjerne bænkene, men det vil de ikke.
”Der er måske nogen, der synes, de ikke er så pæne, men de er et krav fra kommunen, og man sidder godt i dem. Vi kunne selvfølgeligt godt betale for at få dem fjernet, men vi får jo ikke nogle nye af den grund,” siger hun.
Hun håber, at beboerne i området lærer at leve med den diversitet, der også skal være plads til i Nordhavn.
”Man skal passe på med at brokke sig over alt, men det er bare min egen holdning,” siger Charlotte Danielsen.
FAKTA: Den eftertragtede bænk
Københavnerbænken blev designet i 1880 og er især blevet en del af bybilledet de seneste år. Den har svungne vanger i støbejern og tre brede planker i grønmalet hårdt træ at sidde på og som rygstøtte.
Der er omkring 3.000 eksemplarer af de karakteristiske bænke i København. En Københavnerbænk koster Københavns Kommune ca. 8.000 kr. og hertil kommer udgifter til opsætning. Bænkene har været udsat for bølger af tyveri senest i foråret 2019, hvor kommunen vinkede farvel til hele 40 bænke, oplyser TV2Lorry. Det har vist sig ikke at være nok at bolte bænkene fast i underlaget. Tyve har ved mindst én lejlighed brugt gravemaskiner til at få en københavnerbænk væk. Frygten for tyveri er også årsagen til, at By og Havn ikke har sat københavnerbænkene op i området tidligere.
Tyveri bliver nu fremover grundejernes problem. Men kommunen har arbejdet med en form for tyverisikring af bænkene, som man dog ikke ønsker at oplyse alt for meget om.