Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
ibspangolsen halfdansABC GalleriIbSpangOlsen

Han elskede Nordhavn: Spang Olsen fylder 100

I år ville den folkekære tegner og illustrator Ib Spang Olsen være fyldt 100 år. Det markerer Nivaagaards Malerisamling med en udstilling af både kendte og oversete værker.

Udstillingen rummer både “fantasifulde krusedulletegninger over erindringsbilleder og eventyrillustrationer til erotiske mesterværker”, skriver museet. Ib Spang Olsens produktioner favner både vægudsmykninger og frimærker, plakatkunst og tv-produktioner samt talrige avis- og bogillustrationer.

Han voksede op på Østerbro tæt på Nordre Frihavn, og brugte som barn mange timer i havneområdet, hvor børnene skulle snige sig over eller forbi afspærringen toæ frihavnen for at komme tæt på bananbåde og matroser. En reproduktion af et af hans få værker med frihavnen som motiv pryder i dag indgangen til tunnelen ved Østbanegade og Nordre Frihavnsgade. 

Barnets famtasi
Ib Spang Olsen illustrerede flittigt H.C. Andersen og anden verdenslitteratur og skrev selv børnebøger. 
“Børns fantasi er som de voksnes”, kun er deres referenceramme og billedmæssige erfaringer mindre, og det må man naturligvis tænke på, når man tegner til børn”, sagde han engang.

Miljø og travlhed
Virkelighedens problematikker fornægtes dog ikke.  Ib Spang Olsens samfundsmæssige og politiske engagement var stort, og han påpegede gerne de voksnes ansvar for miljøet, som ikke kunne skubbes videre til den næste generation., ligesom han begræd den manglende tid i voksnes fortravlede hverdage. Holdninger som blev tegnet og skrevet frem i såvel børnebøger som plakatkunst.

Naturen og troldene
Naturen havde en altafgørende betydning for Ib Spang Olsen som menneske og kunster. Hans værker er ofte befolket af trolde, lygtemænd, nisser og andre væsener, der i hans øjne har lige så stor berettigelse i naturen som os mennesker.

“Naturen er det bedste, man har. Den er variabel og detaljeret. Man kan ikke afmale naturen, men hente nogle indtryk fra den. Den repræsenterer en guldgrube for kunstneren,” sagde Ib Spang Olsen i 1996.

Det færdige tryk
Ib Spang Olsen betragtede tryksagen som originalen, da trykket var det færdige resultat, som han arbejdede frem imod. Udstillingen dykker derfor også ned i Ib Spang Olsens arbejdsmetode og illustrerer de særlige teknikker, han gjorde brug af.

TV-produktioner
Ib Spang Olsen var den første i Danmark til at anvende tv-mediet direkte til levendegørelse af tegneprocessen, hvor han fortalte historier over sin ’løbende streg’. I udstillingen vil publikum også kunne (gen)opleve et udvalg af hans tv-produktioner.

Museet tilbyder gennem hele udstillingsperioden en række arrangementer med blandt andet familieworkshops, foredrag og børneteater, der tager udgangspunkt i eller lader sig inspirere af Ib Spang Olsen. 

IB SPANG OLSEN 100 ÅR åbner 3. oktober og vises frem til 9. januar.  Nivaagaards Malerisamling, Gl. Strandvej 2, 2990 Nivå.  Følg med via Nivaagaards Malerisamlings kalender på hjemmeside og Facebook eller museets nyhedsbrev. 

Close

Translate »