Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Havvindmøller levetidsforlænges

De 20 vindmøller på Middelgrunden er efter 20 års drift klar til pension – men skal måske restaureres i stedet. 

Et pilotprojekt skal med støtte fra Energistyrelsen udvikle en model for, hvordan havvindmølleparken kan få forlænget sin levetid med op til flere årtier. Genbrug og restaurering er nøgleordene.

Møllerne på Middelgrunden er nogle af de første havvindmøller, der blev sat op i danske farvande. og nu bliver de måske også de første ældre havvindmøller, som tilbydes livsforlængende behandling.

Forsyningsselskabet HOFOR har med støtte fra Energistyrelsen udpeget én af vindmøllerne som pilotprojekt. Hvis restaureringen går godt, er det meningen, at den samme model skal anvendes på de 10 øvrige vindmøller, som HOFOR ejer. Og derefter på de 10 møller, som er ejet af Middelgrundens Vindmøllelaug

Arbejdet foretages af ingeniørvirksomheden R&D sammen med HOFOR. Planen er at genbruge så meget som muligt. 
Det er primært den såkaldte ‘nacelle’ i toppen, hvor teknikken sidder, og hvorpå vingerne er monteret, der bliver slidt efter et par årtiers funktion i al slags vejr. Vi går nu i gang med at undersøge, hvor slidte møllerne er, og i hvilket omfang vi kan genbruge de eksisterende dele, eventuelt med udbedring af skader. Derefter er planen at finde en velegnet nacelle som erstatning for den gamle. Også her er tanken at genbruge – i stedet for at sætte noget helt nyt op. Der findes et marked for let brugte naceller i for eksempel Tyskland, og vi vil prøve at finde en brugbar nacelle, som vi kan restaurere og reparere, så den bliver så god som ny, siger Peter Søgaard Winther, områdechef for levetidsforlængelse hos ingeniørfirmaet R&D A/S.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel



Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »