Et nyt lille bykvarter ved Århusgade 128 står færdigt til sommer. Her kommer der en offentlig plads, café, restaurant og smalle passager ind gennem Den Røde By og hen til Trelleborggade.
For byggefolkene hedder det Byggefelt 1.06, men grunden ved Århusgade 128 er mere end bare en talkombination.
Med sin blanding af historiske og nye bygninger med små passager gennem området, har udviklingsselskabet Nrep forsøgt at skabe et bæredygtigt og urbant bymiljø lige ved indgangen til Århusgadekvarteret. En ny grøn plads ud til Århusgade får en fremtrædende rolle. På pladsen er der allerede åbnet små butikker og værksteder, i den ene side, og Café September i den anden. Senere åbner en restaurant i Bygning I. De øvrige bygninger bliver kontorejendomme – men med butikker og andre åbne aktiviteter i stueplanet.
“Grunden er jo noget af det første man møder, når man ankommer til Nordhavn. Derfor er det glædeligt, at vi snart kan pakke byggepladsen ned og åbne op for både lokale og gæster til sommer,” siger Mads Birkedahl Dehlbæk fra Nrep.
Respekt for historien
Projektet består af seks forskellige bygninger, i forskellige højder og opført i forskellige materialer. Tre af bygningerne er fra frihavnens tid, og har bevaret deres navne som f.eks. Vendsysselhuset, værkstedslageret, skydebanen og marketenderiet.
“Vi har bygget med respekt for historien på byggefeltet, hvor de gamle bygninger netop adskilte sig fra hinanden, da de på forskellige tidspunkter var opført til specifikke formål. Der er bygget nyt og renoveret gammelt med høj kvalitet, og jeg synes vi har formået at bevare særligt de gamle bygningers sjæl og x-faktor,” siger Mads.
Nye passager
Han tror at vil beboerne i området vil opleve flere fordele ved at kunne bruge de nye adgangsveje og pladser.
“I dag er meget af trafikken i kvarteret centreret omkring Århusgade og Helsinkigade samt Sandkaj. Vi har i projektet meget bevidst skabt små og hyggelige passageforbindelser, så man kan gå på opdagelse igennem byggefeltet, noget jeg selv bliver tiltrukket af, når jeg besøger andre byer. Det giver også beboerne nogle andre adgangsveje, når man stiger af metroen og eksempelvis skal fra Århusgade til Trelleborggade eller Sandkaj,” forklarer Mads.
Stor interesse
Byggeriet på grunden har stået på i hele tre år. Det skyldes bl.a. at flere af de gamle huse skulle igennem en nænsom ombygning og isolering.
Bæredygtighed har haft høj prioriteret. Gamle mursten er genanvendt, og husene er isoleret med det hidtil største hamp- og lerpuds-projekt i Danmark – i forbindelse med efterisoleringen af de gamle bygninger. Produktionen af almindelige isoleringsmåtter udleder CO2, mens biobaserede isoleringsmaterialer har en positiv klimapåvirkning, idet plantematerialet har høstet CO2 fra luften frem for at udlede det.
Flere steder er væggene af træ, og i nogle af lejemålene bevæger man sig gennem nyt gammelt byggeri.
Mads er grundet igangværende forhandlinger ikke meget for at sætte navne på de kommende lejere, men kan afsløre at en signatur-restaurant er tæt på, sammen med flere andre spændende koncepter.
”Det bliver nogle unikke og fantastiske lejemål vi får skabt og vi oplever stor interesse for dem”, siger han.
.