Blandt andet et jointrør fra Oceankaj, en sølvspade og en genfortolkning af Eckersberg:
I 1844 malede C.W. Eckersberg sit berømte maleri “Christian VIII med følge overværer på sit dampskib Ægir den 2. maj 1843 manøvreringen af en eskadre”.
I en garage hos PB43 på Skudehavnsvej 25 kan man indtil 3. oktober se fotograf og kunstner Henrique Hinnersteds nyfortolkning af motivet, hvor alle skibene på maleriet er forsvundet, og det blågrønne Øresund ud for Nordhavn står tilbage – fuldstændig som det ser ud i dag.
Værket er en del af udstillingen ‘Det Midlertidige Museum Nordhavn’ som åbnede lørdag. Udstillingen er kulminationen på Henrique Hinnerfeldts tre år lange alternative undersøgelse af Nordhavns byudvikling, og hans kunstnerisk bearbejdelse af de fundne genstande såsom stykker af den over 60 millioner år gamle Københavnerkalk, skilte fra nedrevne bygninger, metalsamlinger, efterladte arbejdshandsker og meget mere.
Sølvspaden er klar
Publikum skal gennem en lille åbning i et tykt blåt klæde, for at komme ind til de to små udstillingsrum. I det første rum finder man Eckersberg-fortolkningen i en glasmontre, og en sølvspade som hænger i en roterende line fra loftet, klar til næste første spadestik et sted i Nordhavn. Desuden en opsats med to boreprøver af den undergrund, som Nordhavns historie udspiller sig ovenpå – i det geologiske sekund som vi kalder nutiden.
I det næste rum er oplevelsen mere museal, men også meget rå og midlertidig, som i mange andre af Nordhavns tilbageværende værksteder og lagre. På simple stålreoler er de historiske fund lagt frem i tilsyneladende tilfældig orden.
En tom burgeræske og et jointrør fra udsigtspavillonen på Oceankaj, strimler af bildæk fra de natlige bilræs samme sted. Et gammelt Krakkort sammen med de nyeste visionsplaner for Nordhavns udvikling. Rester fra produktionen af vinylplader på Nordsø Records. En stor samling af rustne bolte, hængsler og armeringsjern. En fiskestang lavet af en gren. Det store skilt fra Kaffebaren Havnelyst, som blev revet ned i 2019 – inklusive tilbudet om ‘Chaufførbad’. En fladtrykt metaldåse.
På museets hjemmeside kan man se et katalog med yderligere billeder og registreringer De er alle stedbestemt med koordinater, så man kan gå ud i Nordhavn og finde stedet.
Historie og historieløshed
Henrique Hinnerfeldt arbejder som fotograf for Bruun-Rasmussen Auktioner, og har i fem år haft sin daglige gang i Nordhavn. Han har tidligere arbejdet med konceptet ‘midlertidigt museum’ i Indre By – og har nu gentaget det i Nordhavn, hvor fortid, nutid og fremtid blandes sammen og lægger op til nye forståelser af området.
“Nordhavn er fascinerende at undersøge. Dels er der transformationen fra industrihavn til moderne by, og alle sporene fra fortiden, som ligger spredt over det hele. Samtidig er hele jordopfyldningsområdet jomfrueligt og historieløst. Her er det kun al jorden, som rummer en historie – som Københavns undergrund. Der er en helt speciel afventende stemning over hele Nordhavn,” siger Henriques Hinnersted.
På kanten af nedrivning
Selve udstillingsstedet er også en ‘genstand’ i udstillingen. Rummet ligger i midten af den aflange bygning på Skudehavnsvej. Men om få måneder bliver halvdelen af huset revet ned, for a gøre plads til byggeområde for den nye Nordhavnstunnel. Den ene væg i museet bliver så at sige til den nye gavl i bygningen.
Intet er varigt i Nordhavn, heller ikke udstillingen. Den lukker søndag 3. oktober. Inden da vil der være et formidlingsforløb for skoleelever, som skal være med til at indsamle flere genstande og registrere dem i Nordhavn. Se mere på ‘Det Midlertidige Museum Nordhavn’s facebookside.
Det Midlertidige Museum Nordhavn – soloudstilling af Henrique Hinnerfeldt. Skudehavnsvej 25, 2150 Nordhavn. Udstillingsperiode: 26. september – 03. oktober. Åbningstid: mandag til søndag kl. 12.00-18.00. Gratis entré. Udstillingen er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.