Europas første 3D-printede hus ligger i Nordhavn. Men hvad skal det bruges til, hvem har bygget det, og hvad er egentlig fidusen med at printe et hus?
Det er et vindblæst hjørne mellem Baltikavej og Kattegatvej, som Europas første 3D-printede hus har fået at ligge på. Det er da heller ikke meningen, at nogen skal bo i det.
”Faktisk var det blot ment som en demonstration af teknologien bag,” siger Asger Dath, som arbejder i Cobod som PR-ansvarlig.
Cobod er den virksomhed, som voksede ud af huset på det forblæste hjørne. Huset kom nemlig før virksomheden.
”Vi havde ikke virksomheden, da vi printede huset, men da vi havde lavet det og et forskningsprojekt om printbart beton og bygget en testprinter, fik vi en masse henvendelser. Det gik faktisk viralt, og så startede vi Cobod, selv om vi ikke havde nogen intentioner om det fra starten,” siger han.
Hele verden vil se det
I dag eksisterer Cobod – som står for Construction Building on Demand – i bedste velgående. Virksomheden har til huse i København, men den vokser hurtigt.
”Jeg sidder og får henvendelser fra folk i Asien, Afrika, Canada… ja faktisk hele verden. Kina og Japan er også godt med, men russerne er lidt defensive. Men folk skriver og spørger om prisen på at printe et hus, og hvad der kan lade sig gøre,” siger Asger Dath.
De interesserede falder i fire grupper. Ulandene som har brug for at bygge billige huse i en fart, universiteter, som forsker i byggeri, og arkitekter, som vil bygge nye highend huse.
”Og til sidst er der alle dem, der skriver og spørger, om vi vil bygge et hus for dem, men vi har ikke ressourcerne til at være entreprenører, så dem takker vi nej til. Men vi henvender os ellers til alle andre,” siger Asger Dath.
Faktisk er ”henvender” et forkert udtryk, for interessen kommer af sig selv, uden at Cobod har gjort andet end at gøre opmærksomme på sig selv i medierne.
”Vi råber bare højt, når der er noget der er værd at vise pressen. Det skaber interessen, og så går det af sig selv,” siger han.

Arkitekternes drøm
Som huset på hjørnet i Nordhavn viser, kan det meste lade sig gøre. Det er nemlig ikke en eneste ret vinkel eller lige væg på huset, for bagmændene – med hovedaktionær Henrik Lund-Nielsen i spidsen – ville gerne vise, hvad de kan, da de designede det. En 3D-printer er nemlig ligeglad, om den skal printe en lige eller en bølget væg. Og de bølgende vægge får mange arkitekter til at fryde sig over, hvad der kan lade sig gøre, hvor den traditionelle byggebranche giver op.
Der er også noget til teknologinørderne, for det er store printere, der bruges til at bygge huse. Verdens største 3D-printer, som lavede huset på hjørnet, er netop blevet solgt til Saudi-Arabien, og det er ikke et tilfælde. 25% af alt nybyggeri i Dubai vil i 2030 være bygget med en 3D-printer, og nabolandet Saudi-Arabien, som oplever et regulært byggeboom, er godt med på den trend.
Det kan betyde, at Cobod skal til at producere endnu flere gigantiske printere, og de er også i gang.
”Lige nu har vi ikke en samlet printer, men vi skal i gang med at lave en til Tyskland og en til os selv,” fortæller Asger Dath.
Huset på hjørnet skulle egentlig have været lejet ud som lille kontor, men Cobod har fået succes med at vise det frem til udenlandske gæster, så de beholder det lidt endnu. Måske flytter de endda selv ind – eller i det mindste i nærheden.
”Vi overvejer at flytte virksomheden til Nordhavn, for vi vokser hurtigt, og produktionen er også i Nordhavn,” siger Asger Dath.
Hvad er fordelen ved et printet hus?
• Der er ikke materialespild som i den traditionelle byggebranche
• Den anvendte beton består af genanvendt materiale. Huset i Nordhavn består af 40-50% genanvendt materiale
• Teknologien udvikler sig hele tiden, og med tiden vil rørlægning og malerarbejde også være inkluderet, ligesom der allerede findes printere, der kan sætte vinduer i husene.
• Du kan give arkitekten frie hænder til at designe, for man er ikke bundet af rette vinkler og lige vægge.