Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Hjerteskærende, Oscarnomineret doku om en mand og en blæksprutte

filmDe kommer med ned i dybderne i både åndelig og vandlig forstand. Blæksprutte-dokumentar er en af årets mest populære, måske fordi den både har drama og nærvær.

5stjernerTitel: Hvad jeg lærte af en blæksprutte. Engelsk titel: My Octopus Teacher. Instruktør: Pippa Ehrlich & James Reed. Medvirkende: Far Craig Foster, søn Tom Foster, en blæksprutte. Varighed: 85 minutter. Premiere: 2020. Kan lige nu ses på Netflix

Der er netop kommet Oscar-nomineringer, og den alt for oversete ‘Bedste dokumentar’ kategori er som oftest en af de mest interessante at følge.  Bare tag dokumentaren her om en en mand og en blæksprutte ved en kyst i Sydafrika.

Og tro det eller ej. Den vanvittige dokumentar om en dykkers optagelser af en blækspruttes liv på havbunden er noget så absurd som dramatisk, rørende og storladen. Og så gør det ikke noget, at også bliver klogere på dyrets anatomi.

Den begynder således: En tangskov svinger på havbunden. Og mellem havtræerne en blæksprutte. Fotokvaliteten er i dragende top. Hver en farve og detalje på havets bund, hver en pote på sprutten, næsten så man selv var ude at snorkle. Man får lyst til det.

Dykkeren Craig sidder ved et bord i sit hjem nær kysten. Han taler klassisk ind til kameraet, og dokumentaren skifter mellem interviewet og havscenerne. Han har fulgt blæksprutten det meste af dyrets liv. Dagligt er han dykket ned for at forstå væsenet.

“Man kalder den en alien, men den minder meget om mennesker,” siger han, og man ser optagelse, hvor han leger med blækspruttens fangarme. Underforstået, de er venner.

Første tanke er dog, hvad der driver et menneske til så minutiøst at skabe en relation til et bløddyr, og selv om svaret svæver lidt, kalder den midaldrende mand på et tidspunkt de mange timer med blæksprutten for  ‘to år i helvede’, og han siger at han har slidt sig selv op.

Blæksprutten er uanset en meget mærkværdig størrelse. Gemmer sig i algeblade som den folder sig sammen i, skifter farve efter naturen, hopper op på landet, dækker sig til med muslingeskaller, bor i en hule. Vi ser optagelse af dens hverdag. Den jagter krabber og leger med fiskestimer.

Om den minder om et menneske ved jeg ikke, men filmen viser, hvor speciel naturens væsner er, og hvorfor vi skal være i den, bevare den, undersøge den.

Blæksprutten er selv en undersøger. Den hopper over til Craig flere gange og suger sig fast. Det går lige ned i maven at se relationen udfolde sig, men selve dramaet er motoren. For jævnligt kommer de farlige én meter lange pyjamashajer forbi. Og vi kan ikke lade være med at holde med vores lille ven, når den flygter og kæmper med de store rovdyr. Og man sidder på kanten af stolen, da den i midten af filmen bliver jagtet og bidt!

At der er storladen musik, gør kun dramaet om vores lille helt og de farlige skurke til et lille stykke minimalistisk teater, der får meget ud af lidt. Lidt ligesom Craig.

Man kan godt undre sig over, hvorfor det ikke har været nok for Craig bare have sin hobby for sig selv. Hvorfor optage det dagligt og ikke bare være i det? 

Der ligger helt sikkert en skabertrang, som der også gjorde med Werner Herzogs ‘Grizzly Man’ (2005) eller med løvinden ‘Elsa’, som blev venner med menneske. I 1961 kom den første dokumentar Elsa the Lioness‘ med legenden David Attenborough som oplæser. Historien om blæksprutten kommer helt sikkert også til at skrive sig ind i historien om dem, hvor vilde dyr og mennesker bliver venner. 

De fire andre Oscar nominerede dokumentarer

Crip Camp – Starten på en revolution
Den skulle være tiltrækkende som en forårsforelskelse. Varm og længselsfuld. Crip Camp handler om en sommerlejr for handicappede teenagere, som starter en bevægelse for lige adgang til løn, cafeer og arbejdsmarked for handicappede. 

Collective
En thriller om en gruppe rumænske journalister, der går til bunds i en brand på en natklub, hvor 27 mennesker døde. Både sundhedssektoren og den rumænske regering skulle have dækket over sagen.

Time
Doku’en handler om en sort, amerikansk familie, som kæmper uretfærdigt med fængselsvæsenet. Vi følger konens kamp for at få løsladt sin mand og hendes kamp mod et fængselssystem, hun ser som en forlængelse af det hvide slaveri.

The Mole Agent
The Mole Agent er en noget så aparte som en rørende spionfilm. Den handler om en chilensk privatdetektiv, der afslører ældres ensomhed. De er blevet glemt. Er det snart tid til at besøge de gamle?

Close

Translate »