Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Høj på vand, brød og te. Og en sjat LSD

haveNy dokumentar hylder LSD med en række underholdende anekdoter fra stjerneskuespillere og sangere, men glemmer de udsatte.

4stjernerTitel: Have a good trip: adventures in psychedelics. Instruktør: Donick Cary. Medvirkende: Sting, Ben Stiller, Carrie Fisher, Rocky Asap. Varighed: 85 minutter. Premiere: 2020. Kan lige nu ses på Netflix.

Overskriften til artiklen er en henvisning til en sang fra det danske syrerockband Spids Nøgenhat, der hylder psykedeliske svampe og LSD. Et band med rødder i 60’ernes hippie-grupper, der sang om og eksperimenterede med psychedelia. Nogle hippier kom ud, hvor de ikke kunne bunde, og andre alt for langt ud. Gasolin’ sang om hippien Provoknud, der endte med at begå mord. I Frederiksberg Hospitals kælder blev sindssygepatienter spændt fast på meget høje doser. Flere af dem begik selvmord.

Skræmmehistorier om lsd er der nok af, og ofte går et trip galt, hvis man som Provoknud er sindslidende eller ganske enkelt ikke ved, hvad man har at gøre med og ikke er klar. Efter 60’ernes tur til galakserne har syre levet i undergrunden med små revivals. I 10’erne fik det psykedeliske univers i hvert fald en musikalsk vækkelse i særligt rockmusikken. Det skete i både ind- og udland med danske bands som førnævnte Spids Nøgenhat, Fribytterdrømme og De Underjordiske og fra udlandet fik vi blandt mange andre Oh Sees, Wooden Shjips og mere mainstream’ede Tame Impala. 

Nu er LSD også kommet til en dokumentar, hvor en række kulturpersoner frit fra posen fortæller, hvad der skete, dengang de tog LSD. Skuespillere som Ben Stiller, Carrie Fisher, musikere som Sting og Donovan og kokken Anthony Bourdain har omkring fem minutter hver foran kameraet. Fortællingerne foran kameraet bliver kombineret med små humoristiske og syrede film, der gengiver oplevelserne. Nogle er optaget med rigtige skuespillere, andre er animerede.

Den sjoveste fortællinger kommer måske fra rapperen Rocky Asap, der sidder med solbriller, dreadlocks, en joint, sandaler, sølvtænder, en poncho og et charmerende gavflabsmil foran egen tipi i sin baghave. Det var en pige, der først gav ham LSD, og da de skulle have sex … Det må du selv se. Rocky Asap fortæller overraskende, at han lytter til gammel psych-rock som Jimi Hendrix og Jefferson Airplane.

Bourdain fortæller om et roadtrip med to udfordrende piger, der gik helt galt. Stiller fortæller om, hvordan han panisk ringede til sin far. Carrie Fisher bor ikke overraskende fuldstændig buddhistisk og fortæller om en samtale med et agern.

Det er en meget let fortalt dokumentar. Den underholdende stil gør så også, at vi aldrig rigtig kommer i dybden med stoffets virkning, videnskabeligt som historisk, og selvom hyldesten er befriende og dokumentaren modig, glemmer den alle de udsatte eksistenser, hjemløse som psykisk syge, der går ned på stoffer. Og så skal man have for øje, at vi ikke længere har Carrie Fisher og Anthony Bourdain, der begge kæmpede mod stofmisbrug.

Når det er sagt, er det dumt og unødigt blot at fordømme stoffet, der har givet rigtig mange mennesker positive oplevelser, de ikke ville være foruden. Blandt andet de mange interviewede her i dokumentaren, der er en lille skjult perle på Netflix. 

3 hurtige filmnyheder:

Stjerneinstruktør laver serie om punklegenderne Sex Pistols
Danny Boyle, der står bag populære film som Trainspotting, 28 Days Later og Slumdog Millionaire, forklarer, ifølge Gaffa.dk, beslutningen således:
Forestil dig at sparke ind døren til The Crown- og Downton Abbey-verdenen sammen med dine venner og udskrige jeres sange og jeres vrede over alt, hvad den verden repræsenterer. Dette er det øjeblik, hvor det britiske samfund og kultur blev ændret for evigt.”
Filmen er bygget på guitarist Steve Jones’ erindringer. Sex Pistols udgav kun et album, Never Mind the Bollocks, der burde stå i ethvert hjem. Det samfundsrevsende album vakte ramaskrig i England i 77, og hittet God Save the Queen blev suspenderet på landsdækkende radiostationer. Optagelserne går i gang 7. Marts

Og der er mere sex and drugs fra stjerneinstruktøren
Mere nørdet kommer der til foråret en spillefilm om det uafhængige britiske pladeselskab, Creation Records, der stod bag bands som My Bloody Valentine, Oasis, Primal Scream, The Cramps og Jesus & Mary Chain, der efter planen snart spiller koncert i Den Grå Hal. Og det er såmænd også Danny Boyle, der står bag filmen med navnet Creation Stories. Og hvorfor? Fordi historierne er sex, drugs, rock n roll, masser af drama og konkurs.

James Bond udskudt – igen
Det kommende salgssikre hit, No Time to Die, bliver rykket fra april til oktober. Det er tredje gange det sker, så James Bond-fans må have tålmodighed lidt endnu.

Close

Translate »