Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Højhus af træ på vej til Nordhavn

Et af årets mest omtalte byggeprojekter har været opførelsen af det 78 meter høje højhus TRÆ på Aarhus’ sydhavn. Nu er en Version 2.0 af det visionære træhus på vej – til Nordhavn.

PFA Ejendomme overvejer at bygge sit næste højhus af træ og genanvendelige materialer i Nordhavn, fortæller Peter Morgan, chef for PFA Ejendomme, til Ingeniøren.
Som i Aarhus skal det nye hus udvikles i et samarbejde mellem PFA og Kilden & Hindby – og med Lendager Arkitekter som arkitektfirma. Både Lendager og PFA bor i Nordhavn allerede.

Peter Morgan fortæller, at der ikke bliver tale om en kopi af det aarhusianske højhusbyggeri, men en videreudvikling.
”Med TRÆ har vi i PFA forsøgt at skubbe på grænserne for, hvor langt man kan tage genbrug, upcycling og CO2-reduktioner i et byggeri. Det er der kommet et anderledes, vildt og nytænkende byggeri ud af. Jeg mener, at TRÆ er en krystalkugle, der giver os et indblik i, hvordan byggeriet vil se ud i fremtiden,” siger Peter Morgan.

Men hvor skal højhuset stå?
Der er p.t. kun en lille håndfuld byggefelter i Nordhavn, hvor det er muligt at bygge et højhus på 78 meter. En enkelt grund ved Nordhavn Plads – ud mod Kalkbrænderihavnsgade – får en byggehøjde på 34 meter. På Levantkaj planlægges der en generel bygningshøjde på maks. 24 meter, dog skal enkelte bygninger have lov til at gå op i 62 meter.
Netop nu har ejerne af Marmormolen lanceret projektet Lodshaven – hvor et enkelt hus skal være op til 80 meter. Men dette projekt udvikles fra grunden i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Fakta om TRÆ
TRÆ er 78 meter i højden og dermed Danmarks højeste hus med træ i den bærende konstruktion. I Nordhavn bygger AP Pension lige nu Danmarks største hus med træ i den bærende konstruktion – men ikke det højeste.
TRÆ i Aarhus blev officielt indviet 1. november i år. Cirka 80 procent af kontorarealerne i TRÆ er allerede udlejet.
Udover træ, er der indtænkt genbrug og upcycling overalt i byggeriet. For eksempel brugte vindmøllevinger som solafskærmning, lofter af søgræs og gamle plastikflasker, gulvbrædder fra nedrevne boligblokke i Aarhus Vest-kvarteret Gellerup – samt kasserede og renoverede Netto-lamper i loftet. Udenfor byggeriet er der plantet adoptivtræer, som ellers skulle have været fældet, og fortovsbelægningen består af genbrugssten fra et gammelt torv.

Byggebranchen udleder for meget CO2
De mange grønne løsninger betyder bl.a., at TRÆ udleder op mod 75 pct. mindre CO2 end, hvis højhuset var bygget i traditionelle materialer som beton og stål. Opgørelser viser, at ejendomssektoren udgør en stor belastning på klima, miljø og natur. Byggeriet aftager globalt ca. 40 procent af verdens råmaterialer, og ca. en tredjedel af Danmarks CO2-udledning kommer fra byggeri og drift af ejendomme.
”Vi står midt i en klima- og biodiversitetskrise, og byggeriet er med sit store ressourceforbrug og massive CO2-udledninger afgørende i forhold til en mere bæredygtig fremtid. Som en af Danmarks største ejendomsinvestorer stiller vi konstant spørgsmål til, hvordan vi kan bygge mere bæredygtigt, og mange af svarene kan findes i TRÆ,” siger Peter Morgan

Du skal have abonnement for at læse denne artikel Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve
Close

Translate »