Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
hoejvande L1030204

Højvandet slog til for anden gang i år – og det er helt normalt

Weekendens storm gav højvande på omkring 1,30 meter i Nordhavn og resten af Københavns Havn. 

Det så voldsomt ud, men er faktisk allerede anden gang i år, at havnen har haft så høj en vandstand. Kajanlæggene er heldigvis bygget til vandhøjder på næsten 2 meter.

En båd i Redkanalen tvinges ned i vandet af alt for korte fortøjninger. Byggehegn og paller ligger spredt rundt på kajen ved Aktivitetshuset. Træbryggen på Sandkaj ligner et soppebassin. Og Jollebroen langs Gittervej står under vand.

Sådan så der ud i Nordhavn i søndags, efter at stormen Malik var fejet hen over landet og havde presset millioner af tons vand ned i sunde og bælter. Mange nordhavnere var ude for at se hvor højt vandet stod. Og fir mane virkede det unaturligt at både stien langs Redkanalen og træbryggen på Sandkaj var oversvømmet. 

Havnen er bygget til det
Men sådan er havnens anlæg faktisk bygget. Og så længe vandet ikke kommer over selve kajkanten, er der ikke fare for mennesker, trafik eller bygninger. Faktisk have Nordhavn lige  så meget højvande bare 14 dage tidligere. Og udover en kæntret båd forvoldte vandstanden ingen skader.

“Jeg har boet på Sandkaj i fem år og oplevet lignende højvande mindst ti gange. Det er ikke farligt, og det truer heller ikke vores boliger. De er bygget så selv stueetagerne står et godt stykke over gadeplanet”, siger næstformand i Grundejerforeningen Århusgadekvarteret, Kenneth Darré.

hoejvande L1030202

Ikke kritisk højvande
Søndag middag var vandstanden i Nordhavn og resten af Københavns Havn på omkring 1,30 meter, men stadig omkring en halv meter under kajkanten. Højvandet oversvømmer til gengæld  lavere liggende træbrygger, trapper og andre nedgange til bådpladser mv. 

“Men vores anlæg er bygget til at kunne tåle vandet. I Redkanalen er stien langs bådpladserne samt trapperne opført i beton. Træbryggen på Sandkaj er så kraftigt dimensioneret, at den ikke løfter sig selv om den står under vand. Og Aktivitetshuset er jo som bekendt flydende, siger Kenneth Darré.

Har er kun lidt overrasket over, at jollebroen ved Gittervej stod så langt under vand. 
“Men den må være rammet godt fast med pæle, så den ikke kan løfte sig”.

På eget ansvar
Når det er sagt, så skal man selvfølgelig have respekt for vandets kræfter, især på denne årstid.
“Det er ikke grundejerforeningens opgave at gå rundt og afspærre kajerne, når der er højvande. Jeg vil råde folk til at udvise almindelig sund fornuft og for eksempel ikke gå rundt ude i de oversvømmede områder, hvor man ikke kan se om der er forhindringer under vandet”. 

Højvandet 17. januar 2022 Foto: Kerry Kassow.

Højvandet 30. januar 2022. Fotos: Liselotte Duch

Højvandet 17. januar 2022 (Foto: Helle Jensen)

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close