Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Hun kender dig bedre, end du selv gør

film‘Better Things’ er på overfladen virkelig morsom. Men nedenunder ligger en dybt rørende fortælling om dig, mig og alle andre.

6stjernerTitel: Better Things. Serieskaber: Pamela Adlon (og i de to første sæsoner Louis C.K.). Skuespillere: Pamela Adlon, Mikey Madison, Hannah Alligood, Olivia Edward og Celia Imrie. Varighed: 22 minutter pr. afsnit. Premiere: Fjerde sæson havde premiere 6. marts.

Det må ikke blive for pænt.

Sådan kunne mantraet lyde i den fuldstændig sublime serie ‘Better Things’, der netop har haft premiere på sin fjerde sæson på HBO Nordic. 

Her spiller Pamela Adlon en version af sig selv. Adlon er kendt for at være tæt på kukkuk i alle mulige retninger, når hun vælger roller. Lige fra den sexhungrende Marcy i ‘Californication’ til sit opskruede stemmearbejde i animationsserierne ‘Bob’s Burgers’ og ‘Rick and Morty’.

Det er reelt en versionering af dette liv, Better Things er. Sam (Pamela Adlon) agerer som alenemor til tre piger, der med tiden bliver unge kvinder, og samtidig forsøger hun at holde fast i en karriere, som stille og roligt er ved at gå i stå.

Det er ikke nemt at være kvinde i Hollywood, når dåbsattesten sender én ind i 50’erne, men Sam insisterer på at blive ved. Hun kræver, at man tager sig sammen, men også at man fejler. For hvis du ikke fejler, har du ikke taget nok chancer. Så er det simpelthen blevet for pænt, og hun vrænger ofte af sin egen mor, der forsøger at opretholde en korrekthedsfacade, selvom det er Sam, der må hjælpe hende med det meste.

‘Better Things’ er vor tids mest uovertrufne eksempel på, hvordan man trækker tæppet væk under den moderne verdens forestillinger. Pamela Adlon brager igennem på en måde, der er morsom, overdreven og underfundig, men mest af alt overraskende rørende gang på gang.

Sådan lagde serien ellers ikke ud. Den var oprindeligt et mere kækt bud på, hvordan livet er, når man er alenemor omkring de 50 år. I de første to sæsoner var det seksuelle blik – der, ifølge serien, er tornen i det moderne menneskes øje, fordi det skygger for livets store fortællinger – en stor del af drivkraften. Man grinede mere, end man græd. Tonen var lettere, forviklingerne mere tydelige.

Det skyldtes formentlig til dels, at Adlon skrev og instruerede ‘Better Things’ sammen med den ikoniske komiker Louis C.K. 

Da #MeToo ramte C.K. med et drøn, troede de fleste, at deres lille, fine yndlingsserie ville blive skrottet. Det blev ‘Better Things’ heldigvis ikke. Til gengæld blev den mere rebelsk og brovtende, ja, den mindede ganske enkelt mere og mere om Pamela Adlon.

For Adlon overtog styringen fuldstændig. Det er der kommet et nærgående og intimt portræt ud af. 

Hvor Sams forhold til sin neurotiske mor var hylende morsomt i sæson et og to, er dette i sæson tre og fire langt mere tragikomisk. De to modne kvinder taler til hinanden, som om de begge er trådt lige ud af puberteten, og Adlon formår på den måde at trække paralleller til de døtre, som Sam selv skal virke moderlig over for. Det er sjovt, men det er også tankevækkende på en måde, som virkelig få andre ting i film- og serieverdenen i disse år.

For vi mennesker er fyldt med fejl. Det er dem, der gør os menneskelige, selvom vi prøver at polere dem pænt væk. Men hvis vi nu så os selv udefra i blot et par minutter hver eneste dag, ville vi formentlig opdage, at vi alle ønsker de ”bedste ting” hele tiden – men også at vi måske er allermest os selv, når det hele ikke er så pænt.

Heri ligger Pamela Adlons mesterskab. Hun kan lave sjov med det inderste i den menneskelige natur, så det både er virkelig fornøjeligt og samtidig uendeligt trist.

Close

Translate »