Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
lokalhistorie pakhusene vs2

Jan er grebet af havnens fortid og nutid

Nordhavn er i rivende udvikling, og mange historiske minder er ved at forsvinde.
Jan Vestergaard startede Nordhavn Lokalhistoriske Gruppe som blandt andet vil redde de sten, hegn og skinner, som kan fortælle om Nordhavns fortid.

De store granitblokke, som en gang udgjorde kajkanten på Sandkaj, ligger spredt rundt omkring i Nordhavn, og bruges bl.a. til afspærring af byggepladser.
Nogle af dem har dybe mærker efter trosser. Andre har store jernringe til fortøjningerne.

“Vi bør sørge for at nogle af disse sten bevares i Nordhavn. De kan bruges til bænke eller stensætninger i bydelen. Det er da tosset, at man har købt og lagt store natursten langs Sandkaj, i stedet for at bruge havnens egne kajsten”, siger Jan Vestergaard, som har boet på Sandkaj i et år, og i efteråret startede Nordhavn Lokalhistoriske gruppe.

“Vi har flere ideer til, hvordan vi kan bevare Nordhavns kulturhistorie, samtidig med at vi bygger en ny og spændende by op. Frihavnshegnet, som en gang omkransede hele Nordhavn, er næsten væk. Men det som er tilbage, det bør vi bevare, lidt ligesom man bevarer dele af Berlinmuren. Den ældste del af hegnet er virkelig flot smedearbejde”, siger Jan Vestergaard.

11.000 arbejdede her
Den lokalhistoriske gruppe har fået stor opbakning og afholdt flere møder. Det er planen at stifte en rigtig forening i foråret. Medlemmerne har tanker om at lave et Nordhavnsmuseum en gang. En gang var Nordhavn arbejdsplads for 11.000 mennesker. Også dengang var området i konstant udvikling.

“Der blev anlagt moler og bassiner, og typen af skibe og virksomheder ændrede sig op gennem 1900-tallet. Det er en spændende historie, som vi også gerne vil have fortalt af mennesker, som selv var vidner til Nordhavns historie”, siger Jan Vestergaard.

Kuglen ses på bygningen ud til Redmolen, nederst til højre. Foto fra Københavns Billedarkiv kbhbilleder.dk

Kuglen kom tilbage
Allerede få måneder efter at den lokalhistoriske gruppe opstod på Facebook, faldt der en stor appelsin lige ned i gruppens turban.
Jan havde fundet et foto af det gamle Nordhavn, hvor der stod en bygning med en stor kobberkugle på ved Redmolen.
Et af gruppens medlemmer sagde “den kugle har jeg set ude i Sydhavn”. De cyklede derud nogle dage senere, og fandt ganske rigtigt den store kugle i et brombærkrat foran en marskandiser på Nokken.

“Vi var helt høje af begejstring, men hvordan skulle vi få kuglen tilbage til Nordhavn? Vi kontaktede By & Havn for at få hjælp. Og de var straks med på ideen”.

“Kuglen” vender tilbage til Nordhavn. Nu skal den restaureres. Den har fået et ordentligt gok på et tidspunkt i sit lange liv.

Der gik dog noget tid, før forhandlingerne med marskandiseren endte med en aftale. Men 14. februar blev kuglen sejlet gennem Københavns Havn og sat af på Sundmolen. Nu står den på et værksted et sted i Nordhavn og venter på at blive sat i stand.

“Den er trykket helt flad på den ene side, og trænger til en kraftig renovering. Men deen skal selvfølgelig sættes i stand og sættes op et sted her i Nordhavn. Vi har flere ideer, bl.a. at få den op i højden, så den kan ses på lang afstand. Den skal også have flagstand på, som den havde i gamle dage. Placeringen kunne være ude på molen mellem Sandkaj og Redmolen, eller måske ved Gittervej, så den står som et vartegn ud mod jernbanen og Kalkbrænderivej?” tænker Jan Vestergaard.

Helt vild med Nordhavn
Jan Vestergaard bor i en stuelejlighed lige ud til Sandkaj, og hans første sommer i Nordhavn var præget af de tusindvis af badegæster, som hver dag befolkede kajen og sprang i vandet over det hele.
“Det var en voldsomt POSITIV oplevelse! Tænk at bo midt i det pulserende byliv, med sol og vand lige udenfor døren. Så må man tage larmen og rodet med, synes jeg”.

Intet mere end 10 år gammelt
Sammen med andre beboere på Sandkaj begyndte han sidstet år at samle affald om aftenen, når de unge var rykket over til Marmormolen for at nyde aftensolen. By & Havn donerede nogle ‘snappere’ til at samle skraldet.
Da en ung man kom til skade ved et hovedspring fra kajen, satte de et skilt op, som advaree om at vandstanden er lav på en bestemt strækning langs kajen.
“Bryggen langs Sandkaj er virkelig en succes. Men hvis du se på den, er det intet på kajen, som er mere end 10 år gammelt. Vi kunne sagtens lave stensætninger af gamle kajsten, eller cykelstandere af gamle jernbaneskinner. Vi må finde og gemme resterne af det gamle Nordhavn, og bruge det i den nye by. Ellers risikerer vi da at blive historisk demente”, siger Jan Vestergaard.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel



Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close