Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Jeg øjnede chancen for at blive hjemmegående

Rundt omkring i Danmark sidder 45.000 mennesker og følger med i, hvad Cana fra Nordhavn laver. Møde miss Danmark, jordemoder, blogger, mor, eks-kone, kendis, kæreste og forfatter Cana Buttenschøn, som er hjemmegående i en alt for dyr lejlighed i en alt for dejlig bydel.

For 11 år siden havde Cana Buttenschøn et virkelig vildt år. Det har hun faktisk haft hvert år lige siden, bortset fra måske i år 2019, men det vender vi tilbage til. 2009 var vildt.
Cana Buttenschøn kommer fra Sønderjylland, hvor hun ved et tilfælde opdagede, at jordemoderfaget er det fedeste i verden.
”Min veninde sagde, at hun gerne ville være jordemoder. Jeg havde leget med tanken om at blive læge, for jeg var den irriterende type, der altid fik gode karakterer.”
Alligevel tog Cana imod pladsen på jordemoderstudiet, da hun fik den tilbudt.
”Alle sad på jordemoderstudiet og havde drømt om det studie altid,” husker hun.
Men da Cana to måneder senere kom i praktik på Sønderborg Sygehus, så hun lyset.
”Det var det mest vidunderlige i verden. Jordemoderen, jeg skulle følge, var den sejeste i verden – altså lige efter alle de fødende, som var endnu sejere. Dét ville jeg kunne. Jeg ville være den klippe for de fødende,” husker Cana Buttenschøn.
I dag bor hun i Nordhavn, hun er 33 år, mor til to, skilt, kæreste, blogger og forfatter, men jordemodergerningen er for længst lagt på hylden.

Det vilde år
Som bachelor rykkede Cana til København. Det var i 2009.
”Ja, det var så der, jeg blev Miss Danmark,” siger hun en passant.
Det skete også bare for hende. Faktisk var der et castingbureau, der havde meldt hende til audition til Miss Danmark-konkurrencen.
”Det var en uge efter, jeg var flyttet til København fra Sønderjylland, og i virkeligheden var jeg mest ude efter at møde nogle nye veninder, så jeg dukkede op med en ramme dåsebajere fra Tyskland,” indrømmer Cana.
Til sin egen overraskelse gik hun videre i konkurrencen. Hun blev forkælet med kjoler, skønhedsbehandlinger, spa-ophold og meget andet. Til sidst stod hun i finalen og kunne løfte et trofæ over hovedet.


”Jeg havde lige fået job som jordemoder på Hvidovre Hospital, og jeg kan huske, at jeg var så flov over at ringe og bede om orlov i fem uger. Jeg ville ikke sige, hvad jeg skulle. Jeg sagde bare, at jeg var blevet inviteret til Kina.”
Sandheden var, at hun skulle repræsentere Danmark i Kina i fem uger, fordi hun havde vundet skønhedskonkurrencen.
Men 2009 var slet ikke gået endnu.
Til kulturnatten det år var hun med en af sine venner til koncert med en upcoming sanger og sangskriver ved navn Thomas Buttenschøn. Hendes ven gik over til Thomas, som han kendte, og gjorde opmærksom på, at den nykårede skønhedsdronning var blandt publikum. Resten er historie. De blev gift, fik Jens for otte år siden, Peter for fem år siden, blev skilt for to år siden.
Alle årene har været vilde.
”Måske undtagen det her. Lige nu sker der ikke så meget,” smiler hun.

Det rolige år
At der ikke sker så meget, er helt klar Canas egen skyld eller fortjeneste. For syv år siden sagde hun farvel til jordemoderjobbet. I dag har hun en blog, en Instagramprofil, en forfatter- og foredragsvirksomhed, og så er hun frem for alt mor.
”Jeg traf et valg om at passe på min familie i stedet for på mit arbejde. Som jordemoder arbejde du hver anden weekend, og det gjorde min mand også,” siger hun om sit liv med Thomas Buttenschøn.
”Faktisk ville jeg læse psykologi, men da jeg øjnede chancen for at blive hjemmegående, sprang jeg fra. Det er så håbløst umoderne, men jeg fastholder, at jeg er mor først, og det er lige nu i disse år, mine børn har mest brug for mig.”
”Jeg henter børn tidligt, vi holder gerne en fridag sammen, spiser boller inden den mindste skal i børnehave. Det er nogle luksusbørn, jeg har, og der er altid tid til at hygge.”
Foran hende ligger den seneste bog, 40 ting du skal vide om din fødsel, som udkommer 24. oktober. Selv om bøgerne – det er den tredje i rækken – giver hende en pæn indkomst, er det bloggen og Instagram, der er hendes hovedindtægt, for med hendes 45.000 følgere – de er stort set alle kvinder mellem 25 og 40 år – er der mange virksomheder, som vil bruge hende til at markedsføre deres produkter.
”Nogle gange vil jeg ikke. Andre gange er det en selvfølge,” forklarer hun om, hvad hun siger ja og nej til.
For nyligt kom Tulip for eksempel og spurgte, om hun ville være med til at markedsføre deres produkter.
”Men jeg spiser altså ikke ret meget kød, så det blev et nej. Men hvis nogen beder mig om at bringe noget om pasta lavet af grøntsager, ville jeg sige ja. Det er sådan noget jeg alligevel selv ville betale for i et supermarked,” forklarer hun.
Bloggen og Instagram tager meget af hendes tid. Det seneste indlæg handlede om en svampetur i Hareskoven. Indlægget var sponsoreret af en flyverdragtfabrikant, men Cana fik også sin nye kæreste, kokken Simon Thrane, med i billedet, for i blogindlægget gav hun også sine mange følgere end opskrift på svampetoast.

Seje mødre
Det er hverdagen for Cana Buttenschøn lige nu i Nordhavn, men det, der for alvor får hendes hjerte til at banke, er kvinders forhold – især på fødegangene. Derfor har hun nu for tredje gang skrevet en bog, der relaterer sig til emnet.
”Bogen er en blanding af fag-lighed og kvinde-til-kvinde. I virkeligheden vil jeg bare gerne fortælle alle kvinder, at de gør det godt, og at de ikke er forkerte. Vi har en tendens til at rose de kvinder, der føder ukompliceret. Men hvad med hende, der ligger i 36 timer, bliver klippet, forsøger med en sugekop og ender i et kejsersnit og ikke kan finde ud af at amme bagefter? Hun er mindst lige så god, men det glemmer vi,” siger Cana Buttenschøn.
”Tænk at gå så meget igennem for sin baby og så ikke føle sig sej bagefter,” siger Cana Buttenschøn om bogen, der lige er kommet fra trykken.
Nu skal den markedsføres og ud til hendes 45.000 følgere, men der er også to børn, der skal hentes. For først og fremmest er Cana mor.

Cana Buttenschøn har skrevet tre bøger. Den seneste udkommer 24. oktober på Peoples Press og hedder ’40 ting du skal vide om din fødsel’. Canas blog hedder www.canab.dk, og hun er også aktiv på Instagram.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »