Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Jeg synes, Nordhavn skal gå i gang med at løsrive sig

Nordhavns folkekirkemedlemmer har lige nu en enestående chance for at bestemme hvordan den ny kirke skal være. Men så skal de også gribe chancen, siger sognepræst Lars Obel. 

Der har været ekstremt rørte vande i Hans Egedes Kirke, som Nordhavn endnu hører under, de seneste mange år. Kirkens medarbejdere er kommet og gået – mest gået – mødelokalerne har ekkoet af skænderier og beskyldninger, mens kirkerummet har stået halvtomt.

Men om få år starter byggeriet af en 200 millioner kroner dyr kirke i Nordhavn, og som tingene er i dag, er det Hans Egedes Sogn – og dets menighedsråd – der skal stå for byggeriet og være i spidsen for det, der skal ske i kirken. 

“Lige nu er vi også kirke for Nordhavn. Men her er et enormt demokratisk underskud. Der er mange beslutninger, der skal træffes, men der sidder kun to medlemmer af menighedsrådet, der bor i Nordhavn, og den ene genopstiller ikke”, siger sognepræst i Hans Egedes Kirke, Lars Obel, om det forestående menighedsrådsvalg, som i Hans Egedes Sogn foregår ved en såkaldt valgforsamling 15. september.

Plat og krone om formandsposten
Det demokratiske underskud sås tydeligt ved sidste menighedsrådsvalg, hvor kun ca. 120 ud af godt 5600 stemmeberettigede stemte. De to opstillede lister, Den progressive Liste og Sognets Liste, fik lige mange mandater i menighedsrådet. Resultatet var, at der blev slået plat og krone om formandsposten, og Den progressive liste med Michael Larsen fra Nordvest havde heldet med sig.

“Det er et meget tyndt grundlag for en meget egenrådig menighedsrådsformand”, mener Lars Obel. 

“Problemet er, at der umiddelbart ikke er nogen, der kan korrigere menighedsrådsformanden, og så længe der ikke direkte stjæles af kassen, kommer provsti og biskop ikke med meget andet end anmærkninger og anbefalinger”, siger Lars Obel, som ellers mener, der er nok af sager at tage af. 

“Det er en svaghed, ved den ellers gode demokratiske model, at når ingen engagerer sig, så får den, der er fræk nok, alt for frit spil”.

Fætter/kusine-fest
Han frygter, at mange af de kroniske sygdomme, som menighedsrådet i Hans Egedes Kirke ser ud til at lide af, vil blive videreført til den nye kirke i Nordhavn, hvis ikke der bliver renset ud, eller Nordhavnen løsriver sig så hurtigt som muligt. 

“Flere medlemmer af kirkens personale er pårørende til medlemmer af menighedsrådet, og er måske mere ansat, fordi de passer ind, end fordi de har de faglige kompetencer, der skal til. Imens har kompetente medarbejdere søgt videre. Menighedsrådet er lige nu langt hen ad vejen sammensat af folk uden for arbejdsmarkedet. De kan sagtens have gode ressourcer og intentioner, men har svært ved løfte opgaven med at sætte rammere for en ny kirke i Nordhavn. Alt står stille, fordi vi ikke har det menighedsråd, der skal til,” siger han. 

Er der ikke den mulighed, at Nordhavns beboere hverken er interesseret i en ny kirke eller i at være en del af nogen menighed?

”Det kan du sige, men langt over halvdelen af indbyggerne i Nordhavn er medlemmer af folkekirken og betaler kirkeskat, så de er en del af det. Det var noget andet, hvis det her var en lille velfungerende kirke, som havde kørt helt efter bogen i 100 år, så kunne man læne sig tilbage, men det er det ikke”.  

Lille gruppe bruger pengene på at spise sammen
I stedet ser Lars Obel, at en mindre kreds om menighedsrådsformanden bruger kirkens ressourcer og fokus på bespisning og hygge for nogle få.

“Alt krudtet, som kunne gå til foredrag, aktiviteter og koncerter, går i realiteten til at en lille gruppe kan spise sammen så tit som muligt. Menighedsrådets arbejde kan føles som en lang kamp om, hvem der kan spise hvad”, siger Lars Obel opgivende.

Han ved godt, at han risikerer hug for at dele sine observationer og meninger med offentligheden. 

“Mange synes ikke, man skal lufte kirkens beskidte vasketøj, men det ER snavset, og der kommer ikke nogen andre og vasker det”, forklarer han. 

“Det er medlemmerne selv der står med ansvaret, derfor dette opråb”.

Åndens hus eller landsbykirke
Lars Obel understreger, at man har rig mulighed for at få indflydelse på, hvordan kirken i Nordhavn kommer til at se ud, for intet er givet på forhånd.

“Det er nu, processen starter, hvor Nordhavn skal beslutte, om de skal have et stort åndens hus med plads til et levende kultur- og åndsliv, eller om de skal have en klods af en kirke, som bare bimler et par gange om ugen”.

Men hvor ved du fra, at de interesserer sig for det?
“Folk, jeg taler med herude, siger meget klart, at de gerne vil have deres egen kirke. Som tingene er nu, skal de kontakte ”københavnske” kirker, når de skal døbes og giftes. Men Nordhavn er noget andet, og man vil hellere have sin egen kirke”, siger han.

Opfordringen fra præsten er derfor klar:

“I skal stille op eller i det mindste blot stemme til menighedsrådsvalget. Det behøver ikke kræve meget, men det er i sidste ende Nordhavns eget ansvar hvilken kirke, den får. Som kirkens ledelsesmodel er skruet sammen, er der ingen, der kan tage ansvaret fra sognet”, siger Lars Obel, som opfordrer til at man stemmer på Sognets Liste. 

Er du selv kandidat til jobbet som sognepræst i den nye kirke i Nordhavn?
“Det er vigtigt, at det kommende menighedsråd vælger sin præst. Forhåbentlig en ildsjæl med energi og kræfter til at løfte opgaven. Det er en sindssygt spændende stilling, men det kræver, at vedkommende ikke skal slås med en af Københavns største problemkirker”, siger Lars Obel.

Der skal ske noget til det kommende menighedsrådsvalg, for at stillingen bliver appellerende. Lige nu er det ikke en god arbejdsplads, og der er ofte en grim tone mellem folk i kirken. Men der skal ikke meget til. Som jeg ser det skal der en ny formand til. Som det er nu, er det ikke en sund kirke.

Nordhavns foreløbig eneste kandidat: Stort medansvar for et anseligt budget
Menighedsrådet har p.t. to medlemmer fra Nordhavn. Den ene er Malene Franklen, som genopstiller:

“Jeg stiller op til menighedsrådsvalget, da jeg mener, det er vigtigt at have en repræsentant med fra Nordhavn, da vi er en ny bydel i København, som senere får vores egen kirke. Indtil videre skal vi gøre opmærksom på tilhørsforholdet til den lokale kirke, som er Hans Egede Kirke, og den vej fører sognets beboere videre til Nordhavns egen kirke, når den står klar. Det er vigtigt med et lokalt samarbejde og netværk, og der kan kirken være en vigtig spiller i lokalsamfundet. Vi kan tilbyde samarbejde med andre om musik, kultur, livsoplysning osv. og have et samarbejde med skoler og daginstitutioner. Udover ovennævnte er det et utroligt spændende arbejde, hvor der er masser af personlig udvikling samt et stort medansvar for et anseligt budget. Inden jeg blev medlem, vidste jeg ikke, hvad et menighedsråd overhovedet lavede, hvilket ansvar, de har, og hvordan kirken organisatorisk hænger sammen. Det gør jeg nu”.

Det andet medlem fra Nordhavn, Selma Ranghammar, genopstiller ikke, af personlige årsager. 

Der er valgforsamling i Hans Egedes Kirke tirsdag 15. september kl. 19, hvor man kan opstille og stemme til menighedsrådet. Hvis der opstilles andre lister inden 13. oktober, afholdes der kampvalg den 17. november.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »