Der er surdejsbrød, nordfranske specialiteter og selvfølgelig kaffe hos Andersen & Maillard, som netop er åbnet på Göteborg Plads.
Sidste år åbnede et kafferisteri på Nørrebro. Det hedder Andersen & Maillard, og her kan man få en god croissant eller et stykke lækkert brød til sin kaffe.
Men i lørdags åbnede en filial i Nordhavn. Ikke nok med det, så er hele produktionen af brød flyttet med.
”Vi kunne simpelthen ikke være i bageriet på Nørrebro mere, og vi vil gerne lave endnu bedre brød, så nu har vi rykket det herud. Vi har et smalt sortiment, og det bliver vi ved med. Der kommer ikke 12 forskellige brød, snarere to-tre forskellige surdejsbrød, et rugbrød samt boller,” siger medindehaver Hans Kristian Andersen.
Den hemmelige franskmand
Mange spørger nok sig selv, om Maillard også kommer med, og hvad han laver?
”Maillard er franskmand og beskrev Maillard-reaktionen, som er det, der sker, når for eksempel kaffebønnerne ristes og får farve,” siger Hans Kristian Andersen om sin historiske partner.
Det bedste til kaffen
Faktisk er det hans store lidenskab at lave den helt rigtige kaffe, og det forpligter.
”Jeg gør mig umage for at importere de bedste bønner, og så skal man ikke bare have en bakeoff-croissant i ovnen,” siger Hans Kristian Andersen.
Derfor bager han sine egne.
”Vi er kendt for vores rullede deje som for eksempel croissanter, men også den såkaldte kouign-amann, som er en croissantdej med salt og sukker mellem lagene. Jeg tror, vi er de eneste uden for Frankrig, der har dem,” siger Hans Kristian Andersen, som blandt andet får hjælp af bagerteamet Milton og Mathias.
Kaffesoftice
Med en lang sommer i udsigt håber Andersen også at kunne udvide butikken.
”Vi kommer til at sætte stole og borde udenfor, og et par gange om ugen vil vi gerne lave noget socialt for eksempel fællesspisning, når vejret er godt.”
Indtil videre er åbningstiderne 7 til 18 i hverdagene og 8 til 18 i weekenden, men det udvides også i løbet af sommeren, men det, som Hans Kristian Andersen glæder sig mest til, er noget helt andet.
”Vi laver vores egen kaffesoftice med spildprodukter fra kaffeproduktionen. Den smager fantastisk og kommer til at kunne købes hos os. Man får en halv croissant med kaffesoftice ovenpå. Den er voldsom men virkelig god,” lover han.
Maillard-reaktionen
Maillard-reaktionen er en kemisk reaktion, der opstår når mad brunes. Den er en reaktion mellem aminosyrer og sukker og sker ved opvarmning. Lige som karamellisering er det en slags ikkeenzymatisk bruning. Sukkermolekylets reaktive carbonylgruppe interagerer med aminosyrernes nukleofile aminogruppe, og resultatet er molekyler, som giver smag og duft. Disse molekylers natur er ikke velkarakteriseret. Aminosyretypen bestemmer duften og smagen, og Maillard-reaktionen danner basis for store dele af smagsindustrien. Der dannes flere hundrede forskellige smagsstoffer ved reaktionen. De nedbrydes til endnu flere nye smagsstoffer. Forskellige typer af fødevarer danner nogle bestemte smagsstoffer ved Maillard-reaktionen. Disse stoffer bruges til at fremstille kunstige smagsstoffer. Processen har været brugt siden oldtiden. Den er opkaldt efter kemikeren Louis-Camille Maillard, som undersøgte den i Frankrig i 1912. (Kilde: Wikipedia).
Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve