Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
haedersmedalje bruunrasmussen

Kaptajn Arenfeldts hæderstegn for Slaget på Reden solgt for 220.000 kroner

I april måned for 221 år siden fandt et drabeligt søslag sted lige ud for Nordhavn. Det seks timer lange og voldsomme søslag mellem den danske og britiske flåde er gået over i historien som ”Slaget på Reden”.

Op til slaget var Danmarks magtstatus reduceret markant i europæisk politik efter svenskekrigene, og efter at de franske revolutionskrige havde trukket store dele af Europa i krig, forsøgte Danmark stadig at forholde sig neutralt. 

Så da England fandt ud af, at Danmark havde indgået et væbnet neutralitetsforbund med Preussen, Sverige og Rusland, satte de straks en flåde i vandet med kurs mod Danmark 2. april 1801. Fordi Danmark havde holdt sig uden for konflikter i 80 år, var landet ikke beredt på angreb. Man måtte hovedkulds forsvare hovedstaden. 

Kaptajn Jacob Arenfeldt stod i spidsen for linieskibet Holsten, men den engelske flåde var på alle måder en meget overlegen fjende med sine 1058 kanoner mod danskernes 630. Det blev derfor ikke så overraskende et dansk nederlag, som ødelagde landets flåde og tvang Danmark til at opgive sin neutralitet og tilslutte sig Napoleon. 

Statsbankerot lige om hjørnet
Kaptajn Arenfeldts modtog efter slaget bataljens fornemste hædersmedalje, et hæderstegn som ud fra sin smukke inskription oftest betegnes som ”Modet værger”. 

Hæderstegnet i guld blev uddelt i 80 eksemplarer, men værdien af medaljen var allerede ved tildelingen på ikke mindre end 25 dukater, og i en tid hvor statsbankerotten lurede lige om hjørnet blev langt de fleste hurtigt smeltet om. Derfor hører medaljen i dag tilblandt de helt store sjældenheder. 

Guldmedaljen, som blev overrakt af kronprinsen, den senere Frederik VI, i egen person kom i tirsdags under hammeren hos Bruun Rasmussen under årets første møntauktion i Bredgade og blev solgt ved hammerslag på 220.000 kroner.

Miniatureportræt
Medaljen ledsages af et lille kunstværk i form af et miniatureportræt af Jacob Arenfeldt i uniform. Miniaturen er skabt af en af landets fremmeste miniaturemalere, Cornelius Høyer.

“Det er ikke ualmindeligt at kunne mærke historiens vingesus, når man står med en gammel mønt eller medalje og tænker på, hvem der mon har holdt den i hånden i svundne tider. Men i dette tilfælde, hvor man ved at både Frederik VI og en af heltene fra et af Danmarkshistoriens mest berømte slag rent faktisk har holdt den i hånden, rejser vingesuset sig til stormstyrke,” siger Michael Fornitz, chefnumismatiker hos Bruun Ramussen.

Close

Translate »