Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
louise sihm knudsen alter

Kirke mellem himmel og håb: Høst og hurlumhej

Oktober-klumme fra sognepræst Louise Sihm Knudsen, Hans Egedes Kirke.´

Oktober og høst er tæt forbundne. Vi fornemmer det nok, – også selv om vi i Nordhavn er langt fra kornmarker og mejetærskere. Men høet er for længst høstet, og høet står i hæs; Og frugten plukket, træet rystet, – som der står i sangen ”Marken er mejet”. Det er efterår. Løvfaldstid. Lidt vemodigt – nuvel, men livet går videre. 

Forunderlige er vel stadig farverne i oktober. De gyldne og mørke nuancer dominerer fra sollyset over de røde rønnebær og vildvinsranker til brombærrenes mørke glød, – som Ludvig Holstein poetisk digter i sin digtsamling ”Løv” fra 1915. Her nyder landmandssønnen, der er blevet bymenneske, at gå rundt som en vandringsmand – helt uforpligtet  – blandt naturens hjemlige bakker og minder.

At gå med efteråret og sensommerstemningen under fodsålerne. Helt som vi kan gøre i slutningen af måneden. For her åbner 7 forskellige kirker på Østerbro – som perler på en snor – dørene op for en kirke- og kunstvandring. Det er Sankt Jakobs Kirke, Lutherkirken, Davids Kirke, Hans Egedes Kirke, Taksigelseskirken, Kildevældskirken og Sions Kirke. De inviterer indenfor lørdag den 29. og søndag den 30. oktober fra kl. 12-17; Og i de mange kirkerum kan vi se udstillinger med 14 forskellige samtidskunstnere: Professionelle billedkunstnere, fotografer og skulptører, som alle har givet deres besyv med i arbejdet med temaet: ”tro og eksistens”. 

Der er åbningsceremoni i Sankt Jakobs Kirke den 29. kl. 11.00- 11.45, og derefter står det frit for at gå ud og rundt og besøge og se kirkerne og kunsten i kirkerne; Enten som en pilgrimstur eller som en drop-in-tur. Møde tro og eksistens i kunst og rum.

Der er ikke langt fra kunstprojektet på Østerbro med kirke- og kunstvandringen til Nordhavns-byggeri af Danmarks første tiny church. I al fald ikke hvis vi tænker pilgrimmen ind. Eller for den sags skyld tro og eksistens.

For inden der ad åre bliver plads og økonomi osv til at opføre en stor klassisk kirke herude – og gerne en katedral, som jeg stadig drømmer om ,– skal kirken være til stede. Som pilgrimme har vi derfor hver måned vandret rundt i Nordhavn med Walk & Talk konceptet under fodsålerne, eller vi har sunget alsang på Hamborg Plads. Hyggeligt og livsbekræftende. Fællesskabsskabende; Og meningsfyldt. 

Og inden længe holder vi afternoon salon i Århusgade i samarbejde med Louisa Schønnemann Bøttkjær, der har Nordhavns – og Danmarks – mest enestående bogbutik: ”Liljen og fuglen”. Det bliver den første i en række af saloner; Og historiefortæller Trine Krarup vil den 8. oktober berige med ”grønne fortællinger”.  

Alt dette er med til at puste liv i livet hernede. Der allerede er arbejdsomt og energisk. Samtidig er det store pust i forhold til kirken og kirkebygning godt på vej; Og det bliver med voldsom vindstyrke, – fordi det er det første af sin slags herhjemme i Danmark.

For inden længe vil tanken om en tiny church nemlig blive realiseret. Grunden er fundet. Og det bliver bare helt fantastisk! At skulle være kirke med tag over hovedet. Der er tale om en midlertidig lille bæredygtig unik kirke, som i sin udformning skal passes ind i de lokale omgivelser; Og samtidig have en wow-effekt.

Vi regner med, at den kommer til at ligge ude i nærheden af Skudehavnen i det charmerende og helt særegne klondikeagtige område. Omgivet af friluftsliv. Og natur. Og havn. Altså stadig lidt langt fra alfarvej – og derfor med pilgrimstanken – som fodnoten…

Kort fortalt og helt basalt er en tiny church en kirke med vægt lagt på både tiny og church. Men det er også en kirke, hvor de to sider spiller en afgørende rolle i forhold til hinanden. Tiny er med til at definere forståelsen af church og vice versa. Både teologi og simple living er værdier, kirken kommer til at udstråle. 

Inspirationen til tiny church-konceptet er fundet i Holland – i Almere Poort øst for Amsterdam. Den bygger på og har rod i tanken om at bygge småt, bæredygtigt, imødekommende og økonomisk forsvarligt; Og ligger derfor lige i tråd af tidsåndens ”håndholdte” vinde. Det er håbet, at den inden længe skal stå klar til brug og glæde for alle herude i Nordhavn. 

Og vi krydser fingre for at arbejdet med den og opbakningen til den, vil gå som en leg i medvind; Og ligesom efterårsblæsten bare vil hvirvle rundt og op og danse – i medvind, – til den lander og rammer Nordhavn, – ja – lige nøjagtigt herude midt mellem himmel og hurlumhej.

Close

Translate »