Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Køb en sofagruppe til tre millioner

finnMøbeldesigner Finn Juhls forsvundne møbler er dukket op efter 80 år. I december sættes en sofa og to lænestole på auktion og priserne er sygt høje.

Finn Juhl udstillede i 1939 en unika sofagruppe, som designverdenen i 80 år har troet, var forsvundet. Nu er den dukket op igen hos Bruun Rasmussen Auktioner, og gruppen bliver solgt på auktion til december med verdens højeste vurderingspris på et stykke moderne dansk design nogensinde.

Den overpolstrede unikasofa og de to tilhørende lænestole er fra Finn Juhls unge år. Der findes kun den ene sofa og de to stole. 

For meget for datidens smag
I 1939 var Finn Juhl hoppet fra studierne på Kunstakademiets Arkitektskole og han arbejdede i stedet for arkitekten Vilhelm Lauritzen med opførelsen af Radiohuset på Frederiksberg. 

I fritiden tegnede han møbler til private kunder, men netop dette år fik han også til opgave at tegne indretningen til snedkermester Niels Vodders stand på Snedkerlaugets Møbeludstilling. Resultatet blev den unikasofa og de to tilhørende stole. Sofagruppen fik såvidt vides ikke et navn af Finn Juhl, men hos sælgerne er den altid gået under betegnelsen Elefanten. 

finnMøbelsættet blev opfattet som kontroversielt og provokerende i samtiden. Formerne er skulpturelle og organiske og refererer til moderne kunst som for eksempel Jean Arps legende former. I en anmeldelse af udstillingen lød det i Berlingske Aftenavis: Arkitekt Finn Juhl har tegnet en meget excentrisk Opholdsstue (…) Sofaen er i en mærkelig udhugget Stil. De ejendommelige Møbler er udført af Niels Vodder (…).

I Bruun Rasmussens afdeling for moderne design, tøver afdelingsleder Peter Kjelgaard ikke med at kalde møblementet den største skat inden for dansk design. 

Da jeg så Finn Juhls sofa, kunne jeg næsten ikke tro, at det var sandt.Jeg har arbejdet hele mit voksenliv med dansk design, men det her er det mest interessante møbel, som jeg nogensinde har haft mellem hænderne. Sofaen kendes kun fra fotografier i litteraturen, og alle i designverdenen har troet, at den var forsvundet. Jeg betragter det nærmest som om, at et af de helt store mysterier i dansk designhistorie er blevet opklaret, siger Peter Kjelgaard.

Tilbage til oprindeligt udtryk
Møblerne blev indleveret til auktionshuset af en danske famile, og Bruun Rasmussen besluttede at føre sofaen og de to stole tilbage til deres originale udtryk. Gennem tiden var møblerne nemlig blevet ompolstret med nye stoffer, og træbenene var blevet malet sorte.

Da de gamle sort/hvide fotografier fra litteraturen kun i begrænset omfang gav os et indtryk af de oprindelige stoffer og farver, kunne vi i begyndelsen kun gætte os frem. Men da vores faste møbelpolstrer fjernede møblernes polstring, dukkede rester af det oprindelige stof fra 1939 op. Derfor ved vi i dag præcist, hvilket udtryk Finn Juhl gav møblerne – koksgrå uld og hospitalsstribet blåt og hvidt stof på sædehynderne. Det udtryk har vi nu genskabt, fortæller Peter Kjelgaard. 

Stole til 800.000 pr. stk.
Bruun Rasmussen udbyder møblerne på separate katalognumre på den kommende Traditionelle Auktion i Bredgade den 10. december 2020, og med sofaens vurdering på 1,5-2,5 mio. kr. bliver den det hidtil højest vurderede møbel fra det 20. århundrede i vores historie som auktionshus. Stolene er vurderet til 600.000-800.000 kr.

Bruun Rasmussen i Nordhavn søger russisk og asiatisk kunst

TV-kendt antikhandler vil give Nordhavns hjem stil og kant

Close

Translate »