Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

København hjælper Kyiv

København og Kyiv starter flere samarbejder om byens genopretning og hjælp til veteraner samt blinde og svagtsynede ukrainere.

Københavns Kommune og Kyiv indgik i 2023 en venskabsbyaftale som følge af den russiske invasion af Ukraine. De to hovedstæder starter nu tre konkrete samarbejdsprojekter.

Københavns Kommune skal bistå med sparring og hjælp til byplanlægning og tilpasning af infrastrukturen til klimaforandringerne.
Desuden skal kommunen bistå med opbygningen af et veterancenter, hvor tidligere soldater og deres familier ét sted kan få hjælp til at finde et job og få en hverdag i gang igen.
Og endelig vil Instituttet for Blinde og Svagsynede under Socialforvaltningen i København skal i de kommende to år undervise personalet fra ‘Center for the Blind’ i Kyiv i, hvordan man kan hjælpe mennesker med synshandicap til at få et arbejde.

Københavns Kommune indgik ekstraordinært en venskabsbyaftale med den ukrainske hovedstad i foråret 2023. Det skete, da overborgmester Sophie Hæstorp Andersen var på tjenesterejse i Kyiv sammen med beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken, hvor hun underskrev aftalen sammen med Kyivs borgmester Vitaliy Klitschko.
Med udgangspunkt i Kyivs ønsker har de to kommuner siden været i dialog om indholdet i de første samarbejdsprojekter.
”Vi støtter vores venner i Kyiv alt det, vi kan, så hovedstaden kan komme bedre igennem den frygtelige krig og hjælpe de mange mennesker, der har det svært. Samtidig er det vigtigt, at byen også udvikler sig og bliver rustet til fremtiden. Det er noget, Kyivs borgmester Klitschko flere gange har nævnt for mig,” siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Skybrudsbassiner
En gruppe fra Kyiv har netop været på besøg i København, hvor de bl.a. har set på klimatilpasning, blandt andet nogle af de anlæg i København, der kan håndtere skybrud, og som samtidig fungerer som grønne områder.
“Vores gæster fra Kyiv blev meget inspirerede af, at et skybrudsbassin f.eks. kan være en park eller en boldbane og ikke behøver at være et betonbassin med pigtråd omkring. I Kyiv har de også problemer med oversvømmelser, og vi skal nu hjælpe dem med at lave en klimatilpasningsplan og et demonstrationsprojekt i Kyiv,” siger Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester i København.

Veterancenter
Når borgere fra Kyiv vender tilbage fra krigen mod Rusland som veteraner, har de brug for støtte til at komme på fode igen og komme ud på arbejdsmarkedet. Veterancenteret i Kniv får nu støtte fra
København til kapacitetsopbygning af det nye tilbud med et særligt øje på beskæftigelse, samtidig med, at de modtager den fysiske og psykiske behandling, de har brug for. Det anslås, at der er 110.000 krigsveteraner i Kyiv.
“Så det er selvsagt en kæmpe opgave. Det er mit håb, at vi i København kan bruge vores erfaringer med at få danske veteraner i job eller uddannelse til at gøre en forskel for vores venskabsby Kyiv og for veteranerne i byen,” siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V).

Blinde og svagtseende
I Kyiv finder der mange blinde og svagsynede, en gruppe der desværre er stigende på grund af krigen. Kun seks procent af målgruppen i beskæftigelse. , og der er et stort potentiale i at udvikle Kyivs hjælp og service til netop denne sårbare gruppe. Samtidig kan medarbejderne på Instituttet for Blinde og Svagsynede lære af de ukrainske fagfællers metoder. Center for the Blind i Kniv skiller sig for eksempel ud ved, at cirka halvdelen af de ansatte har et synshandicap.
“Det er en utrolig vanskelig, men samtidig også meget givende opgave, som Instituttet for Blinde og Svagsynede står overfor, og deres viden og erfaring er desværre meget efterspurgt, fordi blindecentret i Kyiv forventer en voldsom stigning i antallet af synshandicappede på grund af den frygtelige krig i Ukraine,” siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL).

Foruden København er fire andre danske kommuner også i gang med at hjælpe ukrainske byer med genopbygning og bedre service til ukrainske borgere. Samarbejdsprogrammet har i første omgang modtaget 20 mio. kr. fra den statslige Ukrainefondds. Der er netop sidst i januar afsat midler til de københavnske projekter.

Foto: Demonstration of broken Russian military equipment near the monument to Princess Olga, sheltered from Russian shelling. Kyiv, July 2022. Wikimedia Commons

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »