Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Kollegiebyggeri går i gang trods retssag

Byggeriet af et kollegium med 277 kollegieboliger er gået i gang på grunden mellem Dunkerquegade og Siloen. Siden december 2018 har der verseret  en retssag anlagt imod Københavns Kommune, hvor sagsøgerne kræver byggeriet stoppet. De mener at kommunen har begået fejl i lokalplanprocessen, og givet byggetilladelse uden at gennemføre nabohøring.

70 beboere omkring byggegrunden er gået sammen om et søgsmål, som er optaget til behandling ved Østre Landsret på grund af sagens principielle karakter.

Beboerne ønsker bl.a. byggeriet berostillet, indtil retssagen er endeligt afgjort, og netop dette spørgsmål afventer landsrettens afgørelse i nærmeste fremtid.

Beboerne er også utilfredse med, at kommunen ikke har gennemført en nabohøring, da Udviklingsselskabet NREP sidste år fik byggetilladelse til at bygge et kollegium med 277 værelser.

Oprindeligt skulle der kun have været 90 studieboliger samt erhvervslokaler i byggeriet. Men i 2017 ændrede NREP sit projekt til et rent kollegium med 300 værelser, og søgte kommunen om et lokalplantillæg. Her reagerede 347 beboere i Århusgadekvarteret med indsigelser i høringsprocessen. Byggeriet var for tæt på den lille og relativt mørke grund mellem de store ejendomme Siloen, Frihavnstårnet og Kronløbshuset, mente mange.
I januar 2019 gav Københavns Kommune byggetilladelse til  NREP  uden forudgående høring, til trods for at de 70 beboere allerede da havde anlagt retssagen. Sagen føres på vegne af beboerne af advokat Birgitte Nygaard Christensen fra  INTERLEX Advokater i Aarhus.

“Vi bygger sagen på, at der skal flere og mere vægtige begrundelser til at ændre projektet. Som det ser ud nu, ser det kun ud til at være af økonomiske grunde. Og så et argument om, at der mangler studieboliger i København. Men det har der jo gjort i mange år, og det kan ikke være et argument for netop dette projekt”, siger talskvinde for sagsøgerne, Charlotte Danielsen.

Hun understreger, at beboerne intet har imod hverken kollegier eller unge mennesker. Da sagen kom frem for to år siden, blev den omtalt i flere medier, men her blev Nordhavnsbeboerne beskrevet som velhavere, der ikke ønskede andre befolkningsgrupper ind i deres kvarter.
På den måde forsøgte man at lukke munden på os. Og dække over, at der er blevet begået fejl. Men vi har jo selv børn og unge, og hver sommer holder vi fest for hele København på Sandkaj. Så kritikken er forfejlet, siger Charlotte Danielsen.

Forhastet projekt
For hende og de øvrige sagsøgere handler sagen i virkeligheden om, at kommunen tillader at man klemmer studerende sammen på små værelser med ringe dagslys. Lokalplantillægget virker forhastet og der er ikke tænkt på cykelparkering, naboerne får direkte indblik til altaner, og der er heller ingen handicapboliger.

“Med hensyn til unge og byliv, og uden at være gammeldags, så er vi et lille landsbysamfund her i Nordhavn, og vi har i forvejen haft gener fra bilrace og hærværk i Lüders. Sandkaj er propfyldt hele sommeren. Der er grænser for, hvor meget af københavns gadeliv, vi kan rumme”, tilføjer Charlotte Danielsen.

Vi bliver ignoreret
Hun mener at kommunen har mødt beboernes kritik med enten tavshed eller arrogance. Vi har bedt om foretræde, og inviteret Borgerrepræsentationen herud, men de er taget hjem igen og har ignoreret os. Og stadig kan de ikke redegøre for de begrundelser, der skulle være for at lave planændringen og tillade så mange studieboliger, siger hun, imens der høres dybe dunk fra en piloteringsmaskine fra den aarhusianske entreprenørvirksomhed JCN Bolig, som allerede er gået i gang med at bygge på den omstride kollegiegrund.

Vil bygge hele projektet nu
JCN Bolig har i to år arbejdet sammen med arkitektfirmaet Tetris og udviklingsselskabet NREP om projektet ‘Umeus, som er et nyudviklet ‘co-living koncept’ for studerende. Det første Umeuskollegie er ved at blive bygget i Ørestad Nord. 

I Nordhavn skal  Umeus kollegiet have 277 værelser. Hos NREP oplyser Head of Communications, Jon Black Andersen, at NREP som bygherre har igangsat HELE byggeriet, startende med pilotering.

”Vi ønsker at færdiggøre byggeriet så hurtigt som muligt og stiler mod slutningen af 2021,” skriver han i en mail til Nordhavn Avis. NREP vil ikke kommentere på retssagen imod Københavns Kommune.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »