Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
kranparken 1035

Debat om KRANPARKEN

Koncertsted,? Blomsterhave? Legeplads? Frokostpark? Grillområde? Budene på indretningen af Nordhavns nye park var mange på den første workshop om Kranparken i sidste uge. Nu skal By & Havn og en rådgivergruppe brygge videre på idéerne og komme med en plan for ‘solnedgangsparken’.

“Vi får et særligt sted, med læ, solnedgang fra vest og udsigt til vandet og Svanemøllehavnen. Nu gælder det om at lave en park, som både kan være en destination for hele bydelen- og et åndehul for de lokale beboere.”

Sådan sagde Project Manager Jane Mortensen fra By & Havn, da der 23. februar var workshop og borgermøde om Kranparken i Østerbrohuset. Det er på Kalkbrænderiløbskaj, at 10.000 gode kvadratmeter langs havnekajen nu skal omdannes til en park. By & Havn er bygherre, og ønsker i sit oplæg at parken skal rumme både med bynatur og kulturhistoriske spor. Og med et byliv i tråd med omgivelserne og behovene. 
For nylig blev et team bestående af OPLAND, Via Trafik og DGE Miljø udpeget til at udvikle parken sammen By & Havn og de kommende brugere. 

kranparken 1049

De gamle kraner
Det er også meningen at områdets industrihistorie skal afspejles i designet og i indretningen. For eksempel havde kajkanten to aktive kraner indtil 2001, og de gamle fundamenter fra kransporet kan stadig ses i belægningerne: Langs kajkanten er der gamle togskinner og kajpullerter. 
Sidste år fik parken en kran igen, da Unionkul A/S flyttede den tidligere kulkran THEKRANE til Kranparken i juli 2022 .

Kamp for længere promenade
På mødet var der mange deltagere fra både Nordhavn og Østerbro. Ønsket om en park tæt på vandet er nemlig også stort også på Østerbro. Flere af deltagerne havde været meget involverede i debatten om  lokalplanen for Svanemølleholmen. 
De havde kæmpet for at få boligbyggerier på stedet foran en bred, grøn promenade langs hele Kalkbrænderiløbskaj. 
Men politikerne endte med at give kontorbyggerierne cirka halvdelen af området langs kajen og ive dem en fornem placering ud ud til vandet. 
“Nu er kontorerne så bygget, og vi må få det bedste ud af det. Så vi forventer at ejerne af kontorerne vil leve op til deres løfter om at lave café, toiletfaciliteter og folkekøkken i deres huse,” sagde en af deltagerne i den åbne workshop.

kranparken kort byoghavn 2

Vandet skal tænkes med
På mødet deltog også repræsentanter fra Nykredit og AP Pension, som skal bo i kontorhusee, og de kunne bekræfte, at der arbejdes med offentlige faciliteter. Ved siden af parken – i AP Pensions kommende hovedkontor – indrettes et ‘fælleshus’ som skal tilbyde både offentligt folkekøkken, pavillon til foreninger og kulturelle formål, fitnesscenter, taghave og en offentlig café. 
Ved hvert bord skulle deltagerne nu skyde løs med id´ér til indretning af parken. Det viste sig at der var mange ønsker, som ikke nødvendigvis vil harmonere ude i virkeligheden. Nogle ønskede rum til fordybelse og ro. Andre mente at parken ligger så tilpas afsides fra boligområder, at der også skulle være plads til en scene, hvor der kan være musik, teater og cirkus.
Nogle mente, at parken skal have et råt udtryk med ‘vild’ natur. Andre ville have mange bænke, læsteder og planter som kunne tiltrække fuglefløjt. Der var også et ønske om at inddrage kajkanten og vandet i parken. 
“Det er jo et oplagt sted at bade? Der brude også være  en ‘landingsplads’ for kajakkerne og robådene. Roerne har et aktivt fællesskab, som kan være med til at skabe medansvar og aktivitet i parken,” sagde en borger. 

Vil have bedre adgang
Andre borgere mente, at der skal være bedre adgangsveje til Kranparken, som blev kaldt ‘mildest talt elendige’. For eksempel langs lystbådehavnen på Sundkrogskaj, hvor der holder biler langs hele kajkanten.
“Det kan godt være at vi kun skulle tale om indretning af Kranparken i dag, men det er vigtigt for os på Østerbro at vi kan gå og cykle sikkert ud til parken, og de biler må kunne holde et andet sted nu,” sagde en borger.

Kranparken forventes færdig i efteråret 2024-foråret 2025.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »